Home Aktualitet Dita Botërore...

Dita Botërore kundër HIV-AIDS, ministrja Koçiu: Më shumë ndërgjegjësim dhe kontrolle periodike

63
0

Në Ditën Botërore të luftës kundër HIV/AIDS-it, ministrja Albana Koçiu së bashku me mjekë të Spitalit Infektiv kanë bërë apel për rritjen e ndërgjegjësimit, informimin në kohë si dhe kryerjen e kontrolleve periodike si elementë të rëndësishëm për parandalimin e infektimit nga kjo sëmundje. Ministrja Koçiu ka publikuar gjithashtu një videomesazh ku persona të prekur nga ky virus japin mesazh ndërgjegjësues, nisur nga përvoja e tyre.

“Fillimisht nuk e pranoja dot, por më pas nisa të përshtatem dhe çdo muaj në klinikë ambulatore të infektivit vi dhe marr një terapi falas. Sot të gjithë moshatarëve të mi ju them në qoftë se keni HIV/AIDS të mos kenë frikë, as turp, por ta trajtojnë dhe shpëtojnë jetën”, është apeli i një prej të prekurve, drejtuar të gjithë të rinjve.

Gjatë takimit me stafin mjekësor dhe studentë të mjekësisë, ministrja Koçiu theksoi se “duhet të punojmë sa më shumë për ndërgjegjësimin, për të ulur sa të mundemi edhe këto barrierat që vjen për shkak të kësaj sëmundje. Megjithëse është bërë punë dhe nuk jemi në situatat fillestare ka nevojë që të flitet akoma më shumë dhe të kuptohet që mund të bashkëjetohet me një të prekur nga HIV-AIDS”, nënvizoi Koçiu.

Ministrja vizitoi edhe ambientet e Klinikës Ambulatore të HIV/AIDS-it në Spitalin Infektiv në QSUTN, ku të sëmurët ndiqen dhe marrin trajtim falas 100% nga shteti, së bashku me ekzaminimet e nevojshme. Drejtoresha e Spitalit Infektiv, Najada Çomo tha se “nëse këta persona që marrin mjekimin falas 100% nga shteti bashkë me ekzaminimet që ofrohen kanë nevojë për t’u shtruar sigurisht që shtrohen”.

Sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik, Shqipëria është një vend me incidencë të ulët të përhapjes së këtij infeksioni. Numri i rasteve të reja të diagnostikuar në vitin 2023 është 113. Ashtu si dhe në vitet e mëparshme, më shumë meshkuj se femra u diagnostikuan me HIV në vitin 2023, respektivisht 87 dhe 26. HIV-AIDS mbetet një nga sfidat e shekullit, jo vetëm në Shqipëri, por për në mbarë botën.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Aktualiteti

Më shumë nga Aktualiteti

Lajmet e Fundit

Te Fundit