Home Editorial Kush i drejto...

Kush i drejton myslimanët shqiptarë?

1743
0

(Ky editorial mund të shikohet si video pasi është më i plotë, ndaj kliko)

Komuniteti Mysliman është komuniteti më i madh në Shqipëri. Me pas vijnë ortodoksët dhe katolikët.

Në një truall shqiptarë që para shumë shekujsh ishte katolik, historia solli raporte të përmbysura fetare për njëmijë e një arësye të cilat nuk janë objekt i editorial tonë.

Por duam të sqarojmë se kush i drejton myslimanët shqiptarë.

Bujar Spahiu është rizgjedhur Kryetari i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë në zgjedhjet që u zhvilluan sot në Medresenë e Tiranës, në përfundim të mandatit 5-vjeçar të kryetarit.

Në garë për kreun e Komunitetit ishin tre kandidatura: Bujar Spahiu, kreu aktual i KMSH, i cili mori 82 vota kurse dy kanditët e tjerë, Eduart Shefkiu, administrator i myftinisë Durrës dhe Emirjon Vathja, myfti i Beratit morën nga tre vota. Katër vota u shpallën të pavlefshme.

Zgjedhja e Hirësisë Bujar Spahiu tregon se Komuniteti Mysliman do të vazhdojë të qeveriset nga drejtues mysliman tolerant dhe perëndimor në lidhje me komunitetet e tjera fetare.

Komuniteti Mysliman Shqiptar ka patur në disa vite përplasje mes rrymave të ndryshme, të cilat herë pas here luanin kundër kreut Bujar Spahiu.

Zgjedhja e tij është pozitive për vetë komunitetin mysliman, sepse tregon se mbizotëron njeriu që di të mbajë ekulibrat fetarë dhe sidomos brenda komunitetit që ka shumicën e shqiptarëve.

Bujar Spahiu është një studiues mysliman shqiptar, i cili kryen detyrën e Kryemyftiut të Shqipërisë që nga marsi i vitit 2019.

Bujar Spahiu ka lindur më 26 shkurt 1976 në Kukës.

Pasi mbaroi arsimin 8-vjeçar në Shkollën “Lidhja e Prizrenit në Kolesjan, ai u bë pjesë e kontingjentit të parë të studentëve që u nisën nga Komuniteti Mysliman i Shqipërisë drejt Turqisë në vitin 1992.

Kështu më 1996 ai kreu Medresenë Bejkoz në Stamboll, Turqi. Më pas ai kreu studimet Teologjike universitare dhe pasuniversitare në Universitetin e Ez’herit në Egjipt në vitin 2003 në fushën e Tefsirit.

Bujar Spahiu ka një kontribut të gjatë në Komunitetin Mysliman të Shqipërisë, ku ka shërbyer si drejtor në Drejtorinë e Arsimit në KMSH nga viti 2006 deri 2009, dhe nga vitit 2009 deri në vitin 2019 ka ushtruar detyrën e nënkryetarit në këtë institucion.

Bujar Spahiu ka marrë pjesë dhe ka përfaqësuar Komunitetin Mysliman në shumë takime të rëndësishme, organizime të ndryshme, konferenca, simpoziume, etj.

Ai është një njeri i ditur, i lexuar dhe korrekt në detyrën e tij të shenjtë, por mbi të gjitha njeri që ecën me kohën digjitale dhe ka mision brenda vetes që harmonia fetare të ruhet si një gjë e shenjtë që vetëm Shqipëria e ka në botë.

Ka patur shumë lojëra brenda qarqeve myslimane për ta larguar por ai mbeti kryetar sepse mbi të gjitha është NJERI.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Kryesore

Me shume nga Kryesore

Lajmet e Fundit

Te Fundit