Home Kuriozitete Ky është viti...

Ky është viti kur do festojmë Bajramin dhe Krishtlindjet njëkohësisht?

376
0

Ekzistojnë rrallë koincidenca të festave fetare që të ndodhin brenda një dite njëkohësisht.

Ju mund të mbani mend se do të ketë dy Ramazanë në vitin 2030. Fiter Bajrami parashikohet të fillojë më 23 dhjetor, ndërsa Krishtlindjet më 25 dhjetor. Kemi bërë llogaritë dhe kemi gjetur diçka të jashtëzakonshme, do të ketë tre Bajramë në vitin 2033. Dhe i treti do të jetë njëkohësisht për Krishtlindje!

Nëse ky nuk do të jetë sezoni më i mirë i festave në histori, ne nuk e dimë se çfarë është. Por prisni, si është e mundur? Kalendari Islamik dhe Kalendari Gregorian nuk përputhen saktësisht pasi kalendari islamik mbështetet në ciklet e hënës. Për shkak të kësaj, muaji hënor ecën përpara me rreth 10 deri në 11 ditë çdo vit. Kjo është arsyeja pse, në vitin 2030, Ramazani do të bjerë në janar dhe përsëri në dhjetor.

Pas çdo Ramazani është një Bajram pra, a nuk duhet të ketë edhe dy Fiter Bajrami në vitin 2030? Jo kaq shpejt. Për shkak se Ramazani i dytë i vitit 2030 do të fillojë në dhjetor, ai nuk do të përfundojë deri në fund të janarit të ardhshëm. Sipas Alhabib.info, i cili gjurmon kalendarin islamik dhe e krahason atë me kalendarin gregorian, bazuar në probabilitetin e shikimit të hënës në gjysmëhënës globale, në vitin 1454 deri në vitin 1455, që korrespondon me vitin 2033 të erës sonë, do të ketë tre Bajramë.

Së pari, Fiter Bajrami do të fillojë më 1 Sheval 1454 Hixhri, e cila duhet të jetë e hënë, 03 janar 2033. Më pas, Kurban Bajrami duhet të fillojë më 10 Dhul-Hixhe 1454 Hixhri, që ka të ngjarë të korrespondojë me të Premten, 11 Mars 2033. Pastaj Ramazani do të fillojë përsëri në fund të nëntorit, me gjasë më 23 nëntor 2033, një e mërkurë.

Kjo do të thotë se Fiter Bajrami i dytë i vitit 2033, 1 Sheval 1455 Hixhri, ka të ngjarë të fillojë të premten, 23 dhjetor 2033. Ja pra tre Bajram në 2033. Gëzuar Bajramin e Krishtlindjeve! E gjithë kjo, natyrisht, i nënshtrohet cikleve hënore, të cilat nuk do të jenë zyrtare derisa të deklarohen një natë më parë, ndaj mos rezervoni ende pushimet tuaja.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Lajmet e Fundit

Te Fundit