Home ShendetI Në çfarë mosh...

Në çfarë moshe gënjeshtrat e fëmijëve nuk janë më të “pafajshme”

141
0

Shumë shpesh fëmija mund të gënjejë dhe ju pyesni veten se si është e mundur pasi askush në shtëpi nuk ka një sjellje të tillë.

Dhe mbi të gjitha, nëse këto gënjeshtra janë të pafajshme.

Pra, le t’ju themi këtu se mosha e “gënjeshtrave” fillon tek fëmijët në të njëjtën kohë kur ata përvetësojnë gjuhën, sepse i lejon ata të shprehin në mënyrën e tyre atë që ndodh brenda dhe rreth tyre, por edhe t’i “formojë” sipas nevojave të tij, duke testuar kufijtë e tij dhe të të tjerëve.

Sa të pafajshme janë gënjeshtrat e fëmijëve, në varësi të moshës së tyre

Që nga koha kur ata fillojnë të flasin për 6 vjet:

Fëmijët në këto mosha “ngatërrojnë” realitetin me botën e tyre fantazi. Ata shpesh besojnë se në të vërtetë kanë përjetuar diçka që e kanë parë në gjumë ose e kanë imagjinuar ose që u ka bërë përshtypje.

Nga 7 deri në 11 vjet:

Që në moshën 7-vjeçare fëmija fillon të qartësojë kufijtë mes realitetit dhe fantazisë dhe kjo do të thotë se ai e di kur gënjen dhe kur thotë të vërtetën. Megjithatë, gënjeshtrat thuhen ende për të “ndikuar” gjërat dhe për të shmangur ose parandaluar situata të pakëndshme.

Nga 12 vjeç e lart:

Në adoleshencë, nuk ka asnjë justifikim për gënjeshtra, sepse ato thuhen plotësisht me vetëdije dhe zakonisht me një qëllim të qartë. Ndërsa nevoja e fëmijëve për autonomi dhe privatësi rritet, gënjeshtra mund të jetë një mënyrë për t’i shpëtuar mbikëqyrjes dhe kontrollit të rreptë prindëror.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Shendeti

Më shumë nga Shendeti

Lajmet e Fundit

Te Fundit