Home Aktualitet Një “non-pape...

Një “non-papers” i ri për Ballkanin ka arritur në Bruksel, jo çështje kufijsh, ja çfarë kërkohet

19
0

Katër vende të Grupit të Vishegradit, Hungaria, Polonia, Republika Çeke dhe Sllovakia, por edhe Austria, i dërguan një “non-papers” të ri udhëheqjes së Bashkimit Evropian.

Ky dokument informal ka të bëjë me Ballkanin Perëndimor, raporton klix.ba. Ky dokument nuk merret me çështjen e kufijve në rajon, por kërkon nga Bashkimi Evropian një mbështetje shumë më të madhe dhe më të rëndësishme për të gjithë rajonin.

Gjegjësisht, ministrat e jashtëm të pesë vendeve anëtare të BE-së po kërkojnë që shtetet dhe qytetarët e Ballkanit Perëndimor të përfshihen në bisedimet zyrtare për të ardhmen e Bashkimit Evropian.

Siç ka mësuar portali boshnjak, ata besojnë se vendet e këtij rajoni duhet të kenë të drejtën dhe mundësinë për të shprehur pikëpamjet e tyre për të ardhmen e Bashkimit Evropian, duke pasur parasysh se ata kanë një perspektivë shumë të qartë të anëtarësimit në union.

Është deklaruar me shumë saktësi se Ballkani Perëndimor duhet të jetë pjesë e iniciativës së Konferencës për të Ardhmen e BE-së, e cila u nis brenda këtij blloku.

Ministrja e Punëve të Jashtme të Bosnje-Hercegovinës, Dr. Bisera Turkovic, konfirmoi këtë informacion, duke thënë se ajo ishte në dijeni të këtij dokumenti, të cilin ajo e konsideron një iniciativë jashtëzakonisht të rëndësishme që duhet mirëpritur.

“Po, ne jemi zyrtarisht të njohur dhe unë jam e kënaqur me këtë qasje. Bosnja dhe Hercegovina, si vendet e tjera në rajon, ka një perspektivë të qartë të anëtarësimit. Ne kemi qenë gjithmonë një pjesë thelbësore e Evropës, tani jemi vetëm në procesin e arritja e standardeve të përparuara evropiane në funksionimin dhe forcimin e shtetit. Me përfshirjen e këtyre pesë vendeve në bisedimet për të ardhmen e BE-së është një sinjal i rëndësishëm që ne nuk do të lihemi të presim shumë gjatë rreth përparimit drejt anëtarësimit të plotë”, vuri në dukje Turkovic.

Nisma do t’i drejtohet udhëheqjes së Bashkimit Evropian, përfshirë Komisionin Evropian dhe Komisionerit të Zgjerimit, Oliver Varhelji.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Aktualiteti

Më shumë nga Aktualiteti

Lajmet e Fundit

Te Fundit