Home Aktualitet Pakti Rama-Me...

Pakti Rama-Meloni “mollë sherri” në Parlamentin italian, ministri: “Shqipëria do të na japë dy zona pa pagesë”

6
0
Foto Roberto Monaldo / LaPresse 22-06-2022 Roma Politica Camera dei Deputati - Comunicazioni del Presidente del Consiglio Mario Draghi in vista del prossimo Consiglio europeo del 23 e 24 giugno Nella foto Giorgia Meloni Photo Roberto Monaldo / LaPresse 22-06-2022 Rome (Italy) Chamber of Deputies- Communications from Prime Minister Mario Draghi on the next European Council In the pic Giorgia Meloni

Partia Demokratike përshëndet njoftimin për paraqitjen e një projektligji ratifikimi: “Të kënaqur me kthesën e qeverisë”

“Qeveria synon të paraqesë shpejt në Dhoma një projekt-ligj ratifikimi, i cili gjithashtu përmban rregullat dhe ndarjet e nevojshme për zbatimin e protokollit”.

Deklarata e ministrit të Jashtëm Antonio Tajani në sallë për marrëveshjen Itali-Shqipëri ka marrë duartrokitje edhe nga bankat e Partisë Demokratike.

“Debati i sotëm dhe votimi që do ta përmbyllë, dëshmon, nëse ka qenë e nevojshme, se qeveria jonë nuk i është shmangur asnjëherë dialogut dhe shqyrtimit nga Parlamenti, sidomos për çështje të një rëndësie kaq të madhe”, nënvizoi Tajani.

Fjalët e tij mbërrijnë në një dhomë të Montecitorio ku stolat e qendrës së djathtë janë pothuajse bosh, në ditën kur po diskutohet marrëveshja, e cila, sipas ministrit, “është një pjesë e rëndësishme në strategjinë e qeverisë” për emigrantët.

Partia Demokratike e mirëpret “me kënaqësi” atë që Giuseppe Provenzano e përkufizon si një “kthesë” në zgjedhjen për të paraqitur një projekt-ligj për ratifikimin e Marrëveshjes me Shqipërinë. “Qeveria ka goditur ashpër Kushtetutën,” komentoi zëvendëssekretarja Elly Schlein. Megjithatë, kundërshtimet për meritat e marrëveshjes mbeten, të përsëritura edhe nga +Europa dhe Avs: “Do të jetë një dështim total”.

Së bashku – Pd, Azione, Iv, Avs dhe +Europa, por jo M5S që miraton një tekst të ndryshëm – paraqesin një rezolutë e cila “angazhon Qeverinë t’u paraqesë Dhomave, në bazë të nenit 80 të Kushtetutës, autorizimin e propozuar të ligjit për ratifikimin e protokollit ndërmjet Qeverisë së Republikës Italiane dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë” dhe konstatimin e “nulshmërisë së të gjitha dispozitave të qeverisë dhe të ministrive të veçanta, të cilat lidhen, rrjedhimisht dhe zbatojnë të njëjtën gjë. Protokolli, përpara datës së hyrjes në fuqi të ligjit të ratifikimit”.

Tajani garanton se procedurat e kryera në Shqipëri “do të funksionojnë sipas legjislacionit italian, europian dhe ndërkombëtar për këtë çështje” dhe “do të kryhen ekskluzivisht nga autoritetet administrative dhe gjyqësore italiane”. Protokolli, pohon ai, “nuk është i krahasueshëm me protokollin midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Ruandës: nuk ka kontraktim të jashtëm në një vend të tretë në menaxhimin e kërkesave për azil dhe nuk ka asnjë derogim nga të drejtat e garantuara ndërkombëtarisht, të cilat në fakt rikonfirmohen në protokoll”.

“Shqipëria do t’i japë Italisë dy zona pa pagesë. Një pikë mbërritjeje në portin e Shëngjinit, në bregdetin verior të vendit, dhe një bazë ushtarake në Gjadër rreth 30 kilometra larg portit. Në port do të të jetë një strukturë e dedikuar për aktivitetet e shpëtimit, ndihmën e parë dhe zbulimin e shenjave dhe gjurmëve të gishtërinjve.Në strukturën e dytë, e vendosur në zonën e brendshme, do të kryhet shqyrtimi i aplikimit për mbrojtje ndërkombëtare dhe, për ata që nuk plotësojnë kërkesat, do të kryejnë procedurat e riatdhesimit”.

/larepubblica

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Aktualiteti

Më shumë nga Aktualiteti

Lajmet e Fundit

Te Fundit