Home ShendetI Rendi i lindj...

Rendi i lindjes së fëmijëve dhe personaliteti i tyre sipas psikologëve

104
0

Psikologët besojnë se sekreti i dallimeve të personalitetit të vëllezërve dhe motrave qëndron në renditjen e lindjes së tyre.

Termi renditje e lindjes i referohet rendit në të cilin kanë lindur fëmijët e një familjeje. Adler (2013, f. 150-155) besonte se rendi i lindjes kishte një ndikim të rëndësishëm dhe të parashikueshëm në personalitetin e një fëmije

Një faktor kryesor është se prindërit i trajtojnë fëmijët e tyre ndryshe bazuar në faktin nëse ata janë fëmija më i madh, i mesëm, më i ri apo i vetëm , thotë Kevin Leman, Ph.D., një psikolog që ka studiuar rendin e lindjes që nga viti 1967.

Alfred Adler  ka një renditje dhe një trajtim sipas të cilit:

I parëlinduri
Fëmijët e parëlindur kanë avantazhe të qenësishme për shkak se prindërit i njohin ata si “sa më të mëdhenj, aq më të fortë, aq më të mëdhenj”.
Kjo u jep fëmijëve të parëlindur tiparet e “kujdesit të ligjit dhe rendit”. Këta fëmijë kanë një fuqi të lartë personale dhe e vlerësojnë konceptin e pushtetit me nderim.

I lindur i dyte
Fëmijët e lindur të dytë janë vazhdimisht nën hijen e vëllezërve dhe motrave të tyre më të mëdhenj. Ata vazhdimisht “përpiqen për epërsi nën presion”, të nxitur nga ekzistenca e vëllait të tyre më të madh e më të fuqishëm.
Nëse i linduri i dytë inkurajohet dhe mbështetet, ai do të jetë në gjendje të arrijë gjithashtu pushtetin dhe ai dhe i linduri i parë do të punojnë së bashku.

Fëmija më i vogël
Fëmijët më të vegjël veprojnë në një gjendje të vazhdueshme inferioriteti. Ata vazhdimisht përpiqen të provojnë veten, për shkak të perceptimeve të tyre për inferioritet në raport me pjesën tjetër të familjes së tyre.
Sipas Adler, ekzistojnë dy lloje të fëmijëve më të vegjël.
Tipi më i suksesshëm «shkëlqen çdo anëtar tjetër të familjes dhe bëhet anëtari më i aftë i familjes».
Një lloj tjetër, më fatkeq i fëmijës më të vogël nuk shkëlqen sepse i mungon vetëbesimi i nevojshëm. Ky fëmijë bëhet evaziv dhe shmangës ndaj pjesës tjetër të familjes.

Fëmija i vetëm
Vetëm fëmijët, sipas Adlerit, janë gjithashtu një rast fatkeq.
Duke qenë se janë objekti i vetëm i vëmendjes së prindërve, fëmija i vetëm bëhet “në një shkallë të lartë i varur, pret vazhdimisht që dikush t’i tregojë rrugën dhe kërkon mbështetje në çdo kohë”.
Ata gjithashtu e shohin botën si një vend armiqësor për shkak të vigjilencës së vazhdueshme të prindërve të tyre.

Rendi i lindjes ndikon gjithashtu në pozicionin e fëmijës në lidhje me vëllezërit e motrat e tyre, gjë që mund të ndikojë në karakterin e tyre, shton Meri Wallace, një terapiste për fëmijë dhe familje për mbi 20 vjet dhe autore e Birth Order Blues. “Çdo pozicion ka sfida unike”, shpjegon ajo.

Pas Adler
Tiparet e personalitetit të parëlindur
Thjesht duke qenë fëmija i parë, vëllai ose motra më e madhe do të rritet natyrshëm me një përzierje të instinktit dhe provës dhe gabimit. Kjo shpesh bën që prindërit të bëhen kujdestarë të thjeshtë, të cilët janë jashtëzakonisht të vëmendshëm, të rreptë me rregullat dhe tepër neurotikë për gjërat e vogla. Ky stil prindërimi, nga ana tjetër, mund të bëjë që fëmija të bëhet një perfeksionist, duke u përpjekur gjithmonë të kënaqë prindërit e tij.

Të parëlindurit priren të kënaqen në praninë e prindërve të tyre, gjë që mund të shpjegojë pse ata ndonjëherë sillen si mini-të rritur. Ata janë gjithashtu të prirur të jenë të zellshëm dhe të duan të shkëlqejnë në gjithçka që bëjnë. Si udhëheqës i grupit, të parëlindurit shpesh priren të jenë:
E besueshme, i ndërgjegjshëm, i strukturuar, i kujdesshëm, kontrolluese, pwrmbushws.

Fuqitë e të parëlindurve
Meqenëse prindërit i kanë për vete përpara se të mbërrijnë vëllezërit e motrat, i parëlinduri është mësuar të jetë në qendër të vëmendjes. “Shumë prindër kalojnë më shumë kohë duke lexuar dhe shpjeguar gjërat për të parëlindurit. Nuk është aq e lehtë kur fëmijët e tjerë hyjnë në foto,” thotë Frank Farley, Ph.D., një psikolog në Universitetin Temple në Filadelfia, i cili ka studiuar personalitetin dhe zhvillimin njerëzor për dekada.
“Kjo vëmendje e pandarë mund të ketë të bëjë shumë me arsyen pse të parëlindurit priren të jenë më të suksesshëm,” shpjegon ai. Përveç që zakonisht shënojnë rezultate më të larta në testet e IQ-së dhe marrin më shumë arsim se vëllezërit e motrat e tyre, të parëlindurit priren t’i fitojnë ato.

Sfidat e parëlindura
Suksesi vjen me një çmim: Të parëlindurit priren të jenë personalitete të tipit A, të cilët kurrë nuk e humbasin veten. “Ata shpesh kanë një frikë të fortë nga dështimi, kështu që asgjë që ata arrijnë nuk ndihet mjaft mirë,” thotë Michelle P. Maidenberg, Ph.D., një terapiste për fëmijë dhe familje në White Plains, Nju Jork. Dhe për shkak se kanë frikë të bëjnë një hap të gabuar, fëmijët më të mëdhenj priren të qëndrojnë në të drejtën dhe të ngushtë: “Ata janë zakonisht jofleksibël – nuk u pëlqen ndryshimi dhe hezitojnë të dalin nga zona e tyre e rehatisë,” shpjegon ajo.
Për më tepër, për shkak se prindërit u japin të parëlindurve shumë përgjegjësi në shtëpi—qoftë ndihma në punët e shtëpisë apo kujdesi për vëllezërit e motrat më të vegjël—ata mund të jenë të shpejtë për të marrë përgjegjësinë (dhe mund të jenë shefa kur e bëjnë). Kjo barrë mund të çojë në stres të tepërt për një fëmijë që tashmë ndjen presion për të qenë i përsosur.

Tiparet e personalitetit të fëmijës së mesëm
Kur vjen një fëmijë i dytë, prindërit mund ta rrisin atë me më pak grusht të hekurt, për shkak të përvojës së tyre të mëparshme. Ata gjithashtu mund të jenë më pak të vëmendshëm pasi ka fëmijë të tjerë në jetën e tyre. Prandaj, fëmija i mesëm shpesh është më i këndshëm për njerëzit për shkak të mungesës së vëmendjes që ata marrin në krahasim me vëllezërit e motrat më të mëdhenj dhe vëllezërit e motrat më të vegjël.
“Fëmija i mesëm shpesh ndihet i lënë anash dhe një ndjenjë e “Epo, unë nuk jam më i madhi. Unë nuk jam më i vogli. Kush jam unë?”, thotë Wallace. Ky lloj ngecjeje hierarkike i bën fëmijët e mesëm të lënë shenjën e tyre mes bashkëmoshatarëve pasi vëmendja e prindërve zakonisht i kushtohet të parëlindurit ose foshnjës së dashur të familjes. Për më tepër, “fëmijët e mesëm janë më të vështirët për t’u identifikuar, sepse ata luajnë kundër vëllait ose motrës së tyre më të madhe,” thotë Dr. Leman.
Në përgjithësi, fëmijët e mesëm priren të zotërojnë tiparet e mëposhtme të personalitetit të rendit të lindjes: Kënaqësitë e njerëzve, disi rebele, lulëzon në miqësi, ka një rreth të madh shoqëror, pajtues.

Pikat e forta të fëmijës së mesëm
Të lindurit e mesëm priren të jenë tipa që shkojnë me rrjedhën. Kjo sepse, sapo një vëlla ose vëlla më i vogël të mbërrijë, ata duhet të mësojnë se si të negociojnë vazhdimisht dhe të bëjnë kompromis për t’u “përshtatur” me të gjithë. Nuk është për t’u habitur, Frank Sulloway, Ph.D., autor i Born to Rebel: Birth Order, Family Dynamics, and Creative Lives, vëren se fëmijët e mesëm shënojnë më shumë në pajtueshmëri sesa motrat e tyre më të mëdhenj dhe më të vegjël.
Për shkak se ata marrin më pak vëmendje në shtëpi, të mesmet priren të krijojnë lidhje më të forta me miqtë dhe të jenë më pak të lidhur me familjen sesa vëllezërit e motrat e tyre. “Ata janë zakonisht të parët nga vëllezërit e motrat e tyre që bëjnë një udhëtim me një familje tjetër ose duan të flenë në shtëpinë e një shoku “, thotë Linda Dunlap, Ph.D., profesoreshë e psikologjisë në Kolegjin Marist në Poughkeepsie, Nju Jork.

Sfidat e fëmijëve të mesëm
Fëmijët e mesëm dikur jetonin si foshnja e familjes derisa një vëlla ose motra e re i rrëzoi nga froni. Fatkeqësisht, ata shpesh janë të vetëdijshëm se nuk marrin aq shumë vëmendjen e prindërve sa motra e tyre më e madhe “shpëtuese” ose më e vogla e dashur. Ky realizim mund t’i bëjë ata të ndihen sikur nevojat dhe dëshirat e tyre janë injoruar.
“Fëmijët e mesëm janë në një pozitë të vështirë në një familje sepse mendojnë se nuk vlerësohen,” thotë Dr. Dhe ka njëfarë vlefshmërie në ankesën e tyre.
Për shembull, hulumtimi ka zbuluar se prindërit nuk u ofrojnë fëmijëve të lindur më vonë të njëjtën mbështetje njohëse siç u ofruan fëmijëve të parëlindur, duke relaksuar atë që ata e konsiderojnë jo-thelbësore mbështetje prindërore.

Tiparet e personalitetit të fëmijës më të vogël
Fëmijët më të vegjël priren të jenë më të lirë për shkak të qëndrimit gjithnjë e më të laissez-faire të prindërve të tyre ndaj prindërimit për herë të dytë (ose të tretë, të katërt ose të pestë). Si rezultat, foshnja e familjes tenton të ketë tiparet e mëposhtme të rendit të lindjes: Argëtuese, i pakomplikuar, manipulues, kërkues i vëmendjes, i përqendruar te vetja, etj.

Pikat e forta të fëmijës më të vogël
Meqenëse prindërit në përgjithësi nuk i kanë sytë e tyre të mbërthyer me të fundit sa të parëlindurit e tyre, vëllai ose motra më e vogël mund të zhvillojnë mënyrat e tyre për të tërhequr vëmendjen. Ata priren të jenë magjepsës të natyrshëm me një personalitet shoqëror të largët; Nuk është çudi që shumë aktorë dhe humoristë të famshëm janë foshnjat e familjeve të tyre. Përveç kësaj, fëmijët më të vegjël priren të shënojnë rezultate më të larta në “pajtueshmëri” në testet e personalitetit sesa të parëlindurit, sipas hulumtimit të Dr. Sulloway.
Edhe më të rinjtë bëjnë një lojë në qendër të vëmendjes me aventurën e tyre. Prandaj, të fundit të lindur me shpirt të lirë mund të jenë më të hapur ndaj përvojave jokonvencionale dhe rreziqeve fizike sesa vëllezërit e motrat e tyre.

Sfidat e fëmijëve më të vegjël
Të lindurit e fundit janë të njohur për ndjenjën se “asgjë që bëj nuk është e rëndësishme”, vëren Dr. Leman. “Asnjë nga arritjet e tyre nuk duket origjinale. Vëllezërit e motrat e tyre tashmë kanë mësuar të flasin, të lexojnë dhe të ngasin një biçikletë. Kështu që prindërit reagojnë me më pak gëzim spontan për arritjet e tyre dhe madje mund të pyesin veten: “Pse nuk mund të arrijnë më shpejt?”
Të lindurit e fundit mund të mësojnë gjithashtu të përdorin rolin e tyre si foshnjë për të manipuluar të tjerët për të arritur rrugën e tyre. “Ata kanë më pak gjasa për t’u disiplinuar,” vëren Dr. Leman. Prindërit shpesh përkëdhelin më të vegjlit kur bëhet fjalë për punët dhe rregullat, duke mos i mbajtur ato në të njëjtat standarde si vëllezërit e motrat e tyre.

Tiparet e personalitetit të fëmijës së vetëm
Të jesh fëmijë i vetëm është një pozicion unik. Pa asnjë vëlla e mot për të konkurruar, fëmija i vetëm monopolizon vëmendjen dhe burimet e prindërve të tyre – jo vetëm për një kohë të shkurtër si i parëlinduri, por përgjithmonë. Në fakt, kjo e bën një fëmijë të vetëm diçka si një “super-i parëlindur”.
Përveç kësaj, vetëm fëmijët kanë privilegjin (dhe barrën) që të kenë mbi supe të gjithë mbështetjen dhe pritshmëritë e prindërve të tyre. Kështu, vetëm fëmijët priren të jenë: Të pjekur për moshën e tyre, perfeksionistë, i ndërgjegjshëm, i zellshëm dhe liderët.
Ndërgjegjësimi se si rendi i lindjes tenton të ndikojë në personalitet mund t’ju ndihmojë të bëheni një prind më i mirë. Pra, nëse vëreni se fëmija i madh është shumë i ashpër me veten, ose fëmija i mesit po ndihet i lënë pas dore, jepni pak inkurajim dhe vëmendje shtesë.
Pavarësisht se çfarë thonë dhe shkruajnë psikologët dhe ekspertët, kurrë nuk do të ketë një përkufizim, i cili t’i thotë të gjitha, janë vetë prindërit ata që me modelin e tyre vendosin se cilët janë dhe do të jenë fëmijët e tyre.

Përgatiti: Albert Vataj

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Shendeti

Më shumë nga Shendeti

Lajmet e Fundit

Te Fundit