Home ShendetI Shkencëtarët ...

Shkencëtarët më në fund kanë prova të ekzistencës së qelizave imune misterioze te njerëzit

163
0
Ndërsa punonin për të hartuar çdo qelizë në trupin e njeriut, shkencëtarët zbuluan një lloj të pakapshëm të qelizës imune që shfaqet së pari në mitër. Ekzistenca e qelizave të tilla te njerëzit është debatuar ashpër në qarqe akademike dhe shkencore.
Këto qeliza misterioze, të njohura si qeliza B-1, u zbuluan për herë të parë te minjtë, në vitet 1980, sipas një rishikimi të vitit 2018 në The Journal of Immunology. Këto qeliza lindin herët në zhvillimin e miut, në mitër, dhe ato prodhojnë antitrupa të ndryshëm kur aktivizohen. Disa nga këto antitrupa ngjiten në qelizat e miut dhe ndihmojnë në pastrimin trupin nga qelizat e vdekura. Qelizat B-1 të aktivizuara gjithashtu prodhojnë antitrupa që veprojnë si linja e parë e mbrojtjes kundër patogjenëve, si viruset dhe bakteret .
Pas zbulimit të qelizave B-1 te minjtë, një grup kërkimor raportoi në vitin 2011, se ata kishin gjetur qeliza ekuivalente te njerëzit, por këto rezultate nuk u pranuan si provë përfundimtare. “Në atë kohë, jo të gjithë ishin dakord me profilin tonë të qelizave B-1 njerëzore,” tha Dr. Thomas Rothstein, një profesor dhe kryetar themelues i Departamentit të Mjekësisë Investigative dhe drejtor i Qendrës për Imunobiologjinë në Universiteti i Miçiganit Perëndimor, Homer Stryker MD School of Medicine, i cili ishte autori kryesor i asaj pune të mëparshme.
Tani, një studim i ri, i botuar të enjten (12 maj) në revistën Science, ofron prova të forta se qelizat B-1 shfaqen në zhvillimin e hershëm njerëzor, brenda tremujorit të parë dhe të dytë. “Kjo konfirmon dhe zgjeron punën që kemi botuar më parë,” tha për Live Science, Rothstein, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimin.
“Unë mendoj se këto janë të dhënat më përfundimtare ” që mbështesin idenë se njerëzit mbajnë qeliza B-1, tha Dr. Nicole Baumgarth, një profesore në Qendrën UC Davis për Imunologjinë dhe Sëmundjet Infektive, e cila nuk ishte e përfshirë në studimin e ri. Në teori, këto qeliza mund të luajnë role kritike në zhvillimin e hershëm dhe duke i studiuar ato më tej, shkencëtarët mund të kuptojnë më mirë se si duket zhvillimi i shëndetshëm i sistemit imunitar te njerëzit, tha Baumgarth për Live Science.
Hulumtimi i ri u publikua së bashku me tre studime të tjera të kryera së fundmi nga konsorciumi Human Cell Atlas (HCA), një grup kërkimor ndërkombëtar që punon për të përcaktuar pozicionin, funksionin dhe karakteristikat e çdo lloji qelize në trupin e njeriut. Së bashku, katër studimet – të gjitha të publikuara më 12 maj në Science – përfshijnë analiza të më shumë se 1 milion qelizave njerëzore, që përfaqësojnë më shumë se 500 lloje të ndryshme qelizash të marra nga më shumë se 30 inde të ndryshme.
“Ju mund ta mendoni atë si një “Google Maps” të trupit të njeriut dhe është me të vërtetë ajo “pamje e hartave të rrugëve” të qelizave individuale dhe ku ato qëndrojnë në indet drejt të cilave ne po synojmë,” tha autorja e vjetër e studimit Sarah Teichmann. kreu i Gjenetikës Qelizore në Institutin Ëellcome Sanger në Angli dhe bashkëkryetar i Komitetit Organizativ të Atlasit të Qelizës Njerëzore.
Duke ndihmuar në ndërtimin e këtij atlasi të trupit të njeriut, Teichmann dhe kolegët e saj kohët e fundit fokusuan përpjekjet e tyre në qelizat imune, dhe në veçanti, qelizat imune që shfaqen gjatë zhvillimit të hershëm njerëzor. Ishte përmes kësaj pune që ata zbuluan prova të qelizave njerëzore B-1. “Ajo që ne tregojmë është se ata me të vërtetë ekzistojnë te njerëzit,” tha Teichmann gjatë një konference për shtyp më 10 maj.
Analizat shfaqën qeliza nga nëntë inde në zhvillim, të tilla si timusi, një gjëndër që prodhon qelizat imune dhe hormonet, dhe qesja embrionale e të verdhës, një strukturë e vogël që ushqen embrionin në shtatzëninë e hershme. Të gjitha mostrat e indeve të analizuara nga ekipi erdhën nga Human Developmental Biology Resource, një bankë indesh në MB që ruan indet embrionale dhe fetale të njeriut, me leje me shkrim nga donatorët. Ata gjithashtu përfshinin të dhëna të disponueshme publikisht nga studimet e mëparshme të HCA.
Në përgjithësi, të dhënat mbuluan një periudhë të hershme zhvillimi që varion nga katër deri në 17 javë pas fekondimit, pra brenda tremujorit të parë dhe të dytë.
Studiuesit morën fotografi me rezolucion të lartë të këtyre indeve, në një shkallë 0.001 inç (50 mikron), e cila është më e hollë se një qime njerëzore, tha Teichmann gjatë konferencës për shtyp. Dhe në një nivel me një qelizë të vetme, ekipi analizoi të gjitha “transkriptet e ARN ” në secilin ind, të cilat pasqyrojnë proteinat e ndryshme që prodhon çdo qelizë. Duke përdorur këto transkripte, studiuesit mund të nxjerrin përfundime në lidhje me identitetin dhe funksionin e secilës qelizë.
Nëpërmjet kësaj analize të detajuar, ekipi zbuloi qeliza që përputheshin me përshkrimin e qelizave B-1 të gjetura te minjtë, si në aspektin e atributeve të tyre ashtu edhe në kohën e shfaqjes së tyre.
“Në sistemin e miut, qelizat B-1 lindin herët – ato lindin së pari,” tha Rothstein. Një lloj tjetër i qelizave imune, i quajtur në mënyrë të përshtatshme B-2, shfaqet më pas pas qelizave të para B-1 dhe përfundimisht bëhet forma më e bollshme e qelizave B te miu. Studimi i ri sugjeron se diçka e ngjashme ndodh te njerëzit, ku qelizat B-1 lindin dhe janë më të bollshme në zhvillimin e hershëm, tha Rothstein për Live Science.
Për çfarë qëllimi mund të shërbejnë këto qeliza të veçanta te një njeri në zhvillim? Ato mund të ndihmojnë në skalitjen e indeve të reja ndërsa formohen, tha Teichmann.
“Kur mendoni për zhvillimin e fetusit, në përgjithësi, ka një rimodelim masiv të indeve që ndodh gjatë gjithë kohës,” tha Baumgarth. Për shembull, njerëzit fillimisht zhvillojnë rrjetë midis gishtërinjve të tyre, por kjo rrip i trashë pritet para lindjes. Mund të ndodhë që qelizat B-1 ndihmojnë në drejtimin e shkurtimeve të tilla të indeve gjatë zhvillimit, por “ky është spekulim nga ana ime,” tha ajo.
Përveç skalitjes së indeve, qelizat B-1 mund të ofrojnë një nivel të mbrojtjes imune kundër patogjenëve mjaft të vegjël për të kaluar barrierën placentare, tha Baumgarth. Përsëri, ky është spekulim, tha ajo.
Studimi i ri zgjeron të kuptuarit tonë se si qelizat B-1 zhvillohen fillimisht dhe mund të vendosë bazat për studimet e ardhshme në mënyrën se si funksionojnë qelizat më vonë në jetë, tha Rothstein.
Përgatiti: Albert Vataj

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Shendeti

Më shumë nga Shendeti

Lajmet e Fundit

Te Fundit