Home Rajoni Festa e Maqed...

Festa e Maqedonisë së Veriut prishet nga Bullgaria: Gjuha juaj, dialekt i yni

545
0

Sot në Bruksel u çelën negociatat për anëtarësimin në BE, por Bullgaria i prish festën Maqedonisë së Veriut. Sofja zyrtare thotë se përmendja e gjuhës maqedonase në dokumentet e Bashkimit Europian nuk duhet të interpretohet si njohje e saj nga Bullgaria.

Madje pretendon se gjuha maqedonase është bazuar në gjuhën letrare bullgare. “Krijimi i ‘gjuhës maqedonase’ në vitin 1944-1945 në ish Jugosllavi ishte akt i kodifikimit sekondar bazuar në gjuhën letrare bullgare, e ‘pasuruar’ më tej me forma lokale”, thuhet në notën e protestës.

Shkupi zyrtar i është përgjigjur duke nënvizuar se gjuha maqedonase është kodifikuar në vitin 1945 dhe se ka dëshmi që ka vazhdimësi nga trojet e saj.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Lajmet e Fundit

Te Fundit