Home POLITIKE Shkëlqim Hajd...

Shkëlqim Hajdari: Shqipëria ka nevojë për “shkundje” të thellë

131
0

Ish-prokurori dhe ish-drejtuesi i Shoqatës së Prokurorëve, Shkëlqim Hajdari i ftuar në emisionin ‘Frontline’ ka deklaruar se reforma në drejtësi u shoqërua me ndryshime kushtetuese.

Hajdari foli për nevojën e ndryshimeve kushtetuese në vendin tonë, në mënyrë që të krijohet një ndarje dhe balancim i pushteteve, ashtu siç duhet të jenë në një demokraci funksionale.

Ish-prokurori dha edhe propozimet e tij për ndryshimet që duhet të bëhen, teksa u shpreh se të gjitha këto sugjerime do të sillen shumë shpejt në një libër.

“Mendoj se Shqipëria në 2016-ën ka finalizuar një reformë që është shoqëruar me ndryshime kushtetuese. Aktualisht sistemin gjyqësor, pushtetin e tretë e kemi përmbysur. Kemi bërë mirë që er kemi përmbytur, për të pasur një sistem të ri. Bëmë mirë që bëmë një reformë të thellë, pasi pushteti gjyqësor është reformuar. Ditët do të na japin të drejtë më vonë. Zgjedhja e prokurorëve dhe gjyqtarëve pa ndikime politike do të japin rezultate.”, pohoi ai.

Lidhur me përfundimin e afatit të anëtarëve të KPK, Hajdari tha se ky institucion duhet të bëjë përpjekje për të kaluar pengesat, në mënyrë të tillë që të vijohet me vettingun.

“Ritmet me të cilat ka ecur KPK kanë qenë të ulëta. Ndoshta ata kanë arsyet e veta. Dua të them se kemi dhe një vit përpara dhe të bëjmë përpjekje që ato pengesa që ka KPK duhet të hiqen që të ketë sa më shumë subjekte që kalojnë vettingun. Ne kemi gati dhe gjysmën dhe nuk arrijmë dot. Nëse ndihmohet KPK me burime jetësore, mund të na ngeli një pakicë. Kushtetuta e ka zgjidhur, që këta që kanë ngelur, atributet e KPK i merr Këshilli i Lartë i Gjyqtarëve dhe ai i Prokurorëve. Vetting dhe drejtësi do të ketë. Mendoj se Shqipëria ka prioritete të tjera, vettingu do të vazhdojë. Të gjithë organet duhet të reformohen. Reformat që duhet të përfshijnë Shqipërinë është ajo për ngritjen e demokracisë. Unë mendoj se në lidhje me votën duhet të marrim masa që ajo votë të mos vidhet. Ndryshimi kushtetues që Gjykata Kushtetuese e konsideroi si pjesë të kodit, pra që listat duhet të jenë 100%, duhet të implementohet në kodin zgjedhor. Një tjetër gjë që duhet të zbatohet është krijimi i kushteve për votën e shqiptarëve jashtë vendit. Ne duhet të krijojmë kushtet dhe logjistikën që për të gjithë shqiptarët që jetojnë jashtë të përfshihen në votime.”, tha ai.

 

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Politika

Më shumë nga Politika

Lajmet e Fundit

Te Fundit