Home Bota Dita me 25 or...

Dita me 25 orë? Ja kur do të ndodhë

53
0

Planeti do të kalojë nga dita 24-orëshe në atë 25-orëshe. Por, kjo do të ndodhë pas 200 milionë vitesh. Instrumenti lazer unazor, i përsosur që nga zbatimi i tij në 2011, është bërë një mjet kyç për të kuptuar lëvizjet e Tokës.

Edhe pse përballet me vështirësi teknike, si asimetria në rrezet lazer, një algoritëm i ri korrigjimi e ka ngritur saktësinë në nivele të jashtëzakonshme, duke zbuluar luhatje në rrotullimin e Tokës prej vetëm gjashtë milisekondash çdo dy javë.

Profesor Ulrich Schreiber, drejtues i projektit, thekson rëndësinë e këtyre matjeve jo vetëm në astronomi, por edhe në krijimin e modeleve të sakta klimatike dhe të kuptuarit e fenomeneve meteorologjike.

Shkencëtarët mund të gjurmojnë evolucionin historik të shpejtësisë së rrotullimit të Tokës, duke zbuluar se ditët janë zgjatur gradualisht gjatë miliona viteve dhe se brenda 200 milionë viteve ne mund të jetojmë në një botë ku ditët arrijnë 25 orë.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit