Home Bota Ecnim me dy k...

Ecnim me dy këmbë mbi 6 milionë vjet më parë, gjendet në Greqi gjurma e një hominidi

146
0

Ishte viti 2017 kur në një plazh në ishullin e Kretës, një ekip ndërkombëtar kërkimor gjeti atë që u identifikua si gjurmë fosile e një hominidi që jetoi rreth 5.7 milionë vjet më parë.

E veçanta e saj ishte se i përkiste një krijese dykëmbëshe që ecte drejt dhe këmba e së cilës kishte shumë karakteristika të përbashkëta me ne të Sapiens. Ishte një zbulim i jashtëzakonshëm, sepse tregoi se paraardhësit tanë filluan të ecnin me dy këmbë jo në Afrikë, siç mendonim gjithmonë, por në Greqi.

Jo i gjithë komuniteti ndërkombëtar e pranoi studimin që fliste për të. Kishte nga ata që pretenduan se ekipi kishte bërë një gabim në të dhëna, të cilët në vend të gjurmës nuk i përkisnin një hominidi, por një primati që ecte duke përdorur nyjet e duarve të tij, siç bëjnë gorillat moderne.

Sot një studim i botuar në “Scientific Reports” kthehet për të analizuar këtë gjetje dhe konfirmon diagnozën fillestare, madje edhe të kaluarën prej disa qindra mijëra vjetësh.

Vendi ku u gjet gjurma është një plazh pranë fshatit Trachilos, në perëndim të ishullit të Kretës. Gjetja është ruajtur jashtëzakonisht mirë dhe tregon se si këmba që krijesa la gjurmën kishte shumë gjëra të përbashkëta me tonën, duke përfshirë formën e gishtit të madh dhe praninë e një thembre dhe një këmbë të përparme.

Analiza e parë e kryer në vitin 2017 e daton atë 5.7 milionë vjet më parë, një datë që ekipi i ri kërkimor (i cili përfshin edhe disa nga autorët e studimit origjinal) u përpoq ta përsosë duke kombinuar teknika të ndryshme të dhënash: nga variacioni i orientimit të fushës magnetike të Tokës, që lë gjurmë të vetvetes në stratigrafinë e sedimenteve, në studimin e organizmave detarë që lidhen me atë plazh.

Rezultatet e detyruan ekipin të pajtohej me ata që thanë se takimi i parë ishte i gabuar; vetëm ishte si parazgjedhje: gjurma nuk është e vjetër 5.7 milion vjet, por më shumë se 6 milionë vjet. Kjo e bën gjurmën dykëmbëshe dhe hominidin që i përkiste më të vjetrën e gjetur ndonjëherë, është gati 2.5 milionë vjet më e vjetër se Lucy, thuhet në njoftimin për shtyp që rrëfen studimin. /A2cnn/

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit