Home Bota Franca lehtës...

Franca lehtëson kufizimet e COVID-19, rihap kufijtë

14
0

Nga sot francezët lejohet që të kthehen përsëri në restorante dhe bare, ndërsa udhëtarët e huaj me një pasaportë COVID mund të vizitojnë vendin.

E mërkura shënon fazën tjetër në lehtësimin e kufizimeve të njoftuar në fund të prillit nga presidenti Emmanuel Macron.

Cilat janë ndryshimet në kufizime?

Lehtësimi i orës policore shtyhet me dy orë të tjera deri në orën 23:00 të mbrëmjes dhe është menduar të hiqet plotësisht më 30 qershor;

Kafenetë dhe restorantet mund të mirëpresin klientët në ambiente të mbyllura me kapacitet 50% me maksimumi 6 persona për tryezë. Tarracat mund të mbushen me kapacitet 100%, gjithashtu me maksimumi gjashtë persona për tryezë;

Kapaciteti në muze dhe vende të tjera kulturore përfshirë kinematë dhe teatrot rritet me deri në 5,000 njerëz të lejuar edhe pse lejet e shëndetit kërkohen për çdo ngjarje me më shumë se 1,000 njerëz;

Kapaciteti në ngjarjet sportive në natyrë u rrit në 5,000 me leje shëndetësore nëse mbi 1000;

Ekspozitat dhe panairet e mëdha mund të mbahen me një maksimum prej 5,000 personash të pranishëm me leje shëndetësore nëse mbi 1000;

Aktiviteti fizik në natyrë, përfshirë sportet e kontaktit, lejohen me maksimumi 25 pjesëmarrës. Garat amatore gjithashtu mund të vazhdojnë me maksimumi 500 persona;

Vendet e adhurimit dhe ceremonitë si martesat, mund të vazhdojnë me kapacitet 50%;

Në varrime mund të marrin pjesë deri në 75 persona;

Turistët e huaj me pasaportë shëndetësore mund të hyjnë në vend.

Nga sot, Franca operon nën një sistem semafori të ngjashëm me Mbretërinë e Bashkuar me vende të klasifikuara si jeshile, portokalli ose të kuqe në varësi të situatës së tyre epidemiologjike. Vendet e gjelbra përfshijnë pjesën tjetër të BE-së si dhe Australinë, Izraelin, Japoninë, Libanin, Zelandën e Re, Singaporin dhe Korenë e Jugut.

Udhëtarët duhet të jenë vaksinuar plotësisht me një vaksinë të aprovuar nga Agjencia Evropiane e Barnave – Pfizer / BioNTech, AstraZeneca / Universiteti i Oksfordit, Moderna dhe Johnson & Johnson, ose të paraqesin një test negativ PCR jo më pak se 72 orë para udhëtimit nëse nuk vaksinohen.

Shumica e vendeve të tjera hyjnë në kategorinë portokalli duke përfshirë SHBA dhe Mbretërinë e Bashkuar dhe pjesën më të madhe të Azisë dhe Afrikës.

Për t’u lejuar të kalojnë kufirin, udhëtarët duhet të inokulohen plotësisht me një vaksinë të aprovuar nga EMA dhe të paraqesin një test negativ PCR ose antigjeni të marrë gjatë 72 orëve të mëparshme; ose nëse janë të pavaksinuar, të kenë një arsye thelbësore për të vizituar në të cilin rast ata do të duhet të paraqiten në një provë para nisjes së tyre dhe të vetë-izolohen për shtatë ditë pas mbërritjes.

Vendet me një “qarkullim aktiv” të virusit kategorizohen si të kuqe dhe këtu përfshihen Argjentina, Bahreini, Bangladeshi, Bolivia, Brazili, Kili, Kosta Rika, India, Nepali, Pakistani, Afrika e Jugut, Sri Lanka, Surinami, Turqi dhe Uruguaj.

Të gjithë udhëtarët nga këto vende, qofshin të vaksinuar apo jo, duhet të justifikojnë një arsye thelbësore për të vizituar, të paraqesin një PCR ose test antigjeni jo më të vjetër se 48 orë para nisjes së tyre dhe t’i nënshtrohen një testi antigjeni pas mbërritjes. Njerëzit e vaksinuar atëherë duhet të vetë-izolohen për shtatë ditë, ndërsa udhëtarët e pavaksinuar duhet të paraqiten në një karantinë 10-ditore të kontrolluar nga oficerët e zbatimit të ligjit.

Franca është një nga vendet më të prekura në Evropë me më shumë se 110,000 jetë të humbura nga pandemia.

Më shumë se 28.2 milionë e popullsisë së vendit ka marrë të paktën një  dozë me 14.3 milionë të vaksinuar plotësisht.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit