Home Bota Iran/ Pjesëma...

Iran/ Pjesëmarrje e ulët në zgjedhje. Nis mobilizimi i forcave shtypëse nga frika e protestave popullore

3
0

Në Iran nga ora 07:00 filloi procesi i votimit për zgjedhjet e 13-ta presidenciale, i cili do të vazhdojë në të gjithë vendin deri në orën 24:00 me kohën lokale.

Përveç zgjedhjeve të 13-ta presidenciale, votuesit në vend gjithashtu votojnë për zgjedhjet për këshillin qeverisës në provinca, rrethe dhe qytete, si dhe për zgjedhjet shtesë të Asamblesë Iraniane dhe Asamblesë së Ekspertëve.

Raportet nga Organizata Popullore Mojahedin e Iranit (PMOI / MEK) nga mijëra qendra votimi në Teheran dhe qytete të ndryshme anembanë Iranit tregojnë një bojkot të gjerë të zgjedhjeve të rreme nga populli.

Sipas raporteve të marra nga ora 10 e mëngjesit, shumë qendra votimi janë plotësisht bosh ose me pak vizitorë. Vendvotimet raportuese janë: në Teheran, në Shkollën Kharazmi, Sheshin Ferdowsi dhe Qendrën Arsimore Razi; në stacionet Tabriz, Taleghani dhe Nesfe Rah: në Karaj, stacionet e Shkollës Sadoughi dhe Shkollës Gholami; në Isfahan, qendrat e votimit në xhaminë Al-Mahdi, xhaminë Sahib al-Zaman dhe Shkollën e Mesme Saed; në Mehrshahr, qendrat e votimit në xhaminë Sahib al-Zaman dhe xhaminë Jame Hussein Abad; në Garmsar, stacionet e Bankës Melli, Bank Refah Kargaran dhe Shkollës së Mesme Razavi; në Bandar Gaz, qendra e votimit Pylltarisë.

Zgjedhjet në Iran: Përpjekjet e dëshpëruara për të mbuluar bojkotin rekord të zgjedhjeve dhe manovrat e gjëra për mbushjen e votave

Raportet nga Teherani dhe qytete të ndryshme nëpër Iran deri në orën 12:00 pasdite me kohën lokale tregojnë një bojkot të paparë të zgjedhjeve të rreme që po ndodhin sot në vend.

Zyrtarët e regjimit kanë përdorur mashtrime të ndryshme për të menaxhuar në skenë madhësitë artificiale të turmave në qendrat e votimit. Për shembull, në Mashhad, ata po shpërndajnë ushqim falas në Shenjtëroren fetare të Imam Reza për të filmuar linjat si linja votimi. Në Falakeh Aab në Mashhad, ata shpërndajnë ushqim falas për të mbledhur të varfrit për të filmuar turmën dhe e paraqesin atë si votues të rreshtuar në qendrat e votimit.

Në Karaj, sipas një vëzhguesi, ata po ofrojnë 300,000 dollarë (monedhë vendase) për secilën votë. Në periferinë Shahriar të Teheranit, ata shpërndajnë stilolapsa, maska ​​dhe xhel dore falas në Xhaminë e Madhe për të tërhequr njerëzit në qendrën e votimit atje.

Sipas raporteve nga brenda regjimit, zyrtarët e zgjedhjeve janë urdhëruar të mos zbulojnë statistikat e pjesëmarrjes në votime në qendrat e tyre të votimit dhe nëse janë të detyruar të përmendin shifra, ata duhet të shumëzojnë shifrën aktuale me dhjetë dhe të shpallin atë. Ata gjithashtu kanë marrë udhëzime për t’u mbrojtur nga fletëvotimet e pavlefshme që tregojnë protestën e publikut për të votuar dhe për të shkruar fletëvotime që nuk janë të plota për një nga kandidatët emri i të cilit është më i afërt me atë që është shkruar në fletëvotim.

Në një direktivë tjetër për punonjësit e zgjedhjeve, ata janë udhëzuar të shpenzojnë çdo shumë fondesh të nevojshme për të bërë propagandë për të tërhequr votuesit në qendrat e votimit dhe të mos shqetësohen për buxhetin dhe që nuk ka kufizim buxhetor.

Zyrtarët e zgjedhjeve janë udhëzuar gjithashtu që të mos lejojnë asnjë filmim të votës nga askush përveç gazetarëve të akredituar nga regjimi. Edhe zyrtarëve të zgjedhjeve u ndalohet filmimi në vendvotimet ku ata punojnë. Sipas raporteve nga Teherani, Kermanshah dhe disa qytete të tjerë, anëtarët e publikut që u përpoqën të filmonin vendet e votimit u arrestuan.

Në një hap tjetër që synon lehtësimin e votave të shumëfishta nga agjentët e regjimit, është theksuar se nuk kërkohet asnjë kartë identiteti kombëtar për të votuar dhe votuesve u lejohet të përmendin numrin e tyre të identitetit kombëtar. Zyrtarëve u është thënë të shkojnë lehtë. Pasja e një certifikate lindjeje ose karte identiteti kombëtar është ndër kushtet e shpallura zyrtarisht për votim.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit