Home Bota Konfliktet në...

Konfliktet në Lindjen e Mesme dhe kërcënimi i ekuilibrave globale

16
0
TOPSHOT - An Israeli army self-propelled howitzer fires rounds near the border with Gaza in southern Israel on October 11, 2023. Israel declared war on Hamas on October 8 following a shock land, air, and sea assault by the Gaza-based militant group. The death toll in Israel has surged above 1,200 following the worst attack in the country's 75-year history, while Gaza officials have reported 1000 people killed so far. (Photo by JACK GUEZ / AFP) (Photo by JACK GUEZ/AFP via Getty Images)

Sulmi i Iranit ndaj Izraelit po turbullon peizazhin për tregjet dhe ekonomitë, pas zhvillimeve më të fundit gjeopolitike dhe shqetësimeve legjitime që lindin për skenën në Lindjen e Mesme, me tregjet që përballen me një “mjellmë të zezë” të mundshme.

Pyetja e madhe është koha, shtrirja dhe lloji i çdo vazhdimi të konfrontimit Izrael-Iran dhe më gjerë në Lindjen e Mesme. Një konflikt më i gjerë midis Izraelit dhe Iranit ka të ngjarë të çojë në çmime më të larta të energjisë, gjë që nga ana tjetër do të nxiste bankat qendrore të shtrëngonin politikën monetare për të kontrolluar inflacionin, duke dëmtuar rritjen.
Sipas FMN-së, një rritje prej 15% në çmimet globale të naftës për shkak të një konflikti të mundshëm më të gjerë në Lindjen e Mesme, së bashku me kostot më të larta të transportit për të shmangur sulmet në Detin e Kuq, ka të ngjarë të rrisë inflacionin global me 0.7 pikë përqindjeje. Një konflikt më i gjerë në Lindjen e Mesme mund të prishë deri në një të tretën e prodhimit global të naftës dhe rreth 15% të prodhimit të gazit natyror. Megjithatë, sipas agjencisë së vlerësimit Scope, një konflikt në shkallë të plotë në Lindjen e Mesme nuk ka gjasa, por çdo përshkallëzim i mëtejshëm i tensioneve do të kishte pasoja të rëndësishme negative për tregjet e mallrave dhe inflacionin, duke konfirmuar zhvillimet gjeopolitike si një sfidë kryesore të kredisë, në nivel global.

Megjithatë, çdo përshkallëzim i mëtejshëm i konfliktit brenda rajonit – edhe nëse nuk arrin një skenar të plotë të luftës rajonale – mund të ketë ndikime të rëndësishme ekonomike përtej Lindjes së Mesme përmes çmimeve më të larta të mallrave, ndërprerjeve në rrugët e transportit dhe rrezikut për tregjet financiare.

Ndërkohë, tregjet kanë reaguar relativisht të ftohtë deri më tani, duke zbritur mospërshkallëzimin e armiqësive. Tërheqja e naftës dhe rritja e vogël e dollarit, nuk shfaqin shqetësim real.
(BalkanWeb)

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit