Home Bota Papa Françesk...

Papa Françesku:”Personat transgjinorë mund të pagëzohen dhe të jenë kumbarë”

55
0

Personat transgjinorë mund të pagëzohen në Kishën Katolike për aq kohë sa kjo nuk shkakton skandal apo “konfuzion”, ka njoftuar Vatikani.

Zyra doktrinore e Kishës tha gjithashtu se njerëzit trans mund të jenë kumbarë në një pagëzim dhe dëshmitarë në një martesë.

Masa vjen pas përpjekjeve të Papa Françeskut për ta bërë Kishën më mikpritëse për njerëzit LGBT.

Papa i tha një personi trans në korrik se “edhe nëse jemi mëkatarë, ai (Zoti) afrohet për të na ndihmuar”.

Qëndrimi i përditësuar i Vatikanit vjen pasi peshkopi brazilian José Negri i shkroi Dikasterit të Kishës së Doktrinës së Besimit me gjashtë pyetje në lidhje me personat LGBT dhe pjesëmarrjen e tyre në pagëzim dhe martesë.

Departamenti postoi në faqen e tij të internetit tre faqe si përgjigje, e cila u nënshkrua nga kreu i dikasterit – kardinali argjentinas Victor Manuel Fernández – dhe me miratimin e Papa Françeskut.

Ai thotë se një person transgjinor – duke përfshirë ata që i janë nënshtruar trajtimit hormonal dhe operacionit të ndryshimit të gjinisë – mund të pagëzohet në të njëjtat kushte si besimtarët e tjerë “nëse nuk ka situata në të cilat ekziston rreziku i krijimit të skandalit publik ose çorientimit midis besimtarëve. ”

Dokumenti gjithashtu eksploron pyetjet e tjera të peshkopit Negri, duke përfshirë nëse njerëzit trans mund të jenë kumbarë. Ai thotë se aty ku një i rritur i është nënshtruar trajtimit hormonal dhe operacionit të ndryshimit të gjinisë, ai mund të jetë kumbar ose kumbar.

Por më tej thuhet se priftërinjtë kanë diskrecionin për të refuzuar një kërkesë të tillë nëse “ekziston rrezik skandali, legjitimimi i panevojshëm ose çorientimi në sferën arsimore të komunitetit kishtar”.

Prifti jezuit amerikan At James Martin, i cili është një mbështetës i të drejtave LGBT, postoi në X (ish Twitter): “Ky është një hap i rëndësishëm përpara në Kishë duke i parë njerëzit transgjinorë jo vetëm si njerëz (në një kishë ku disa thonë se nuk nuk ekzistojnë vërtet), por si katolikë.”

Ndërsa dokumenti duket se parashtron qartë se çfarë mendon Kisha në lidhje me personat trans që pagëzohen ose veprojnë si kumbarë, ai është më i nuancuar për çështjet e tjera të ngritura nga peshkopi Negri.

Në pyetjen nëse prindërit e të njëjtit seks që adoptojnë ose përdorin një nënë surrogate mund të kenë një fëmijë të pagëzuar në Kishë, Vatikani tha se vendimi i një prifti duhet të bazohet në “shpresën e bazuar mirë që ai ose ajo do të arsimohet në fenë katolike”.

Kishte një përgjigje të ngjashme me nuancat ndaj pyetjes nëse një person në një marrëdhënie të të njëjtit seks mund të ishte kumbar në një pagëzim në Kishë. Ai tha se personi duhej “të bënte një jetë që përputhet me besimin”.

Udhëzimi i përditësuar për klerin katolik pason një sugjerim nga Papa muajin e kaluar se çiftet e të njëjtit seks mund të marrin një bekim nga një prift – duke thënë se një kërkesë e tillë duhet të trajtohet me “bamirësi baritore”.

Françesku shtoi, megjithatë, se Kisha ende i konsideronte marrëdhëniet e të njëjtit seks “objektivisht mëkatare” dhe nuk do të njihte martesën e të njëjtit seks.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit