Home Bota Rezerva Feder...

Rezerva Federale: 1% i miliarderëve kap shifrën rekord prej 44 trilion dollarë

570
0

Pasuria e 1% të më të pasurve në SHBA arriti një rekord prej 44.6 trilion dollarësh në fund të tremujorit të katërt, pasi një rritje e aksioneve në fund të vitit ngriti portofolet e tyre, sipas të dhënave të reja nga Rezerva Federale.

Vlera totale neto e top 1% të miliarderëve, të përcaktuar nga Fed si ato me pasuri mbi 11 milionë dollarë, u rrit me 2 trilion dollarë në tremujorin e katërt. Të gjitha fitimet erdhën nga zotërimet e tyre të aksioneve. Vlera e aksioneve të korporatave dhe aksioneve të fondeve të përbashkëta të mbajtura nga top 1% u rrit në 19.7 trilion dollarë nga 17.65 trilion dollarë tremujorin e kaluar.

Ndërsa vlerat e tyre të pasurive të paluajtshme u rritën pak, vlera e bizneseve të tyre private ra, duke anuluar në thelb të gjitha fitimet e tjera jashtë stoqeve.

Fitimi tremujor shënoi shtimin e fundit të një bumi të paprecedentë të pasurisë që filloi në 2020 me rritjen e tregut të pandemisë Covid-19. Që nga viti 2020, pasuria e 1% më të lartë është rritur me gati 15 trilion dollarë, ose 49%. Amerikanët e klasës së mesme kanë parë gjithashtu një valë në rritje të pasurisë, me 50% deri në 90% të amerikanëve që shohin pasurinë e tyre të rritet me 50%.

Ekonomistët thonë se rritja e tregut të aksioneve po i jep një shtysë shtesë shpenzimeve të konsumatorit përmes asaj që njihet si “efekti i pasurisë”. Kur konsumatorët dhe investitorët shohin që zotërimet e tyre të aksioneve të rriten, ata ndihen më të sigurt në shpenzime dhe duke marrë më shumë rrezik.

Megjithatë, raporti i fundit thekson gjithashtu se si pronësia e aksioneve më të rënda mbetet në SHBA. Sipas raportit të Fed, 10% e amerikanëve më të mëdhenj zotërojnë 87% të aksioneve individuale dhe fondeve të përbashkëta. 1% e lartë zotërojnë gjysmën e të gjitha aksioneve të mbajtura individualisht.

Ekonomistët thonë se rritja e tregut të aksioneve sjell përfitime të mëdha për të pasurit, kryesisht duke rritur nivelin e lartë të tregjeve të konsumatorit dhe shpenzimeve. Pasuria e amerikanëve të klasës së mesme dhe me të ardhura më të ulëta varet më shumë nga pagat dhe vlerat e shtëpive sesa nga stoqet.

Aksionet përfaqësojnë një pjesë në rritje të aktiveve të 1%. Stoqet përbënin 37.8% të peshës së përgjithshme të aktiveve të familjeve për 1% më të lartë në fund të 2023, nga niveli më i ulët i fundit prej 36.5%.

Megjithatë, për shkak se të pasurit nuk kanë nevojë të shpenzojnë aq shumë nga fitimet e tyre, një fenomen i njohur si prirja marxhinale për të konsumuar dhe pasuria e shtuar e aksioneve për 1% mund të mos ketë një ndikim thelbësor në ekonominë e konsumit.

Besimi i konsumatorëve midis atyre që fitojnë më shumë se 125,000 dollarë në vit ka qenë në “rënie laike” që nga viti 2017, sipas Bordit të Konferencës. Me S&P 500 tashmë me 10% rritje këtë vit, ka të ngjarë që pasuria e nivelit të lartë të ketë arritur tashmë rekordin në fund të 2023.  Ndërsa pabarazia ra pak në 2021 dhe 2022, pasi pagat u rritën dhe çmimet e banesave u rritën, Hendeku i pasurisë që atëherë është rikthyer në nivelet para pandemisë.

Edel Strazimiri / SCAN

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Kryesore

Me shume nga Kryesore

Lajmet e Fundit

Te Fundit