Home Bota Shkenctarët: ...

Shkenctarët: Raketat SpaceX të Elon Musk po hapin vrima në Jonosfrë

188
0

‘Aurorat e SpaceX’ janë topa të kuq të ndezur të shkaktuar nga raketat SpaceX që djegin motorët e tyre në jonosferë

Vrimat e përkohshme në atmosferën e sipërme të Tokës të krijuara nga raketat SpaceX po krijojnë formacione të kuqe të ndezura të ngjashme me aurora në qiell dhe mund të jenë shenja të problemeve të pan, thanë shkencëtarët.

Ndërsa drita e kuqe është parë gjatë lëshimeve të mëparshme të raketave, një fenomen i ri i ngjashëm me aurorën, i vërejtur në qiellin e natës mund të shkaktojë probleme të panjohura për astronominë dhe komunikimin.

Shkencëtarët thanë se ndikimi i formacioneve përmes lëshimeve të SpaceX është ende duke u vlerësuar.

Këto “aurora të SpaceX”, ndryshe nga vijat në qiell nga lëshimet e mëparshme, janë “të kuqe, afërsisht sferike dhe të dukshme me sy të lirë deri në 10 minuta në të njëjtën kohë”, sipas Spaceweather.com.

Ata nuk janë saktësisht aurora, por topa të kuq të ndezur të shkaktuar nga raketat e SpaceX që djegin motorët e tyre në jonosferë, kanë theksuar shkencëtarët.

“Ne po shohim 2 deri në 5 prej tyre çdo muaj,” tha Stephen Hummel nga Observatori McDonald në Teksas.

Ndryshe nga vijat e kuqe të vëzhguara më parë nga lëshimet e raketave, aurorat e SpaceX shkaktohen nga raketat ose fazat e tyre që zbresin.

Në rastin e një shembulli të vërejtur në nëntor, Dr.Hummel tha se një top i kuq u shkaktua nga faza e dytë e raketës Falcon 9 duke djegur motorët e saj në mënyrë që të çorbitohej dhe të kthehej në Tokë, duke krijuar një vrimë jonosferike ndërsa zbriste.

“Për herë të parë vumë re këto djegie të de-orbitës së SpaceX mbi Observatorin McDonald në shkurt 2023,” tha fizikani Jeff Baumgardner për Spaceweather.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit