Home Bota Studimi: Mbi ...

Studimi: Mbi 47 mijë kafshë të gjalla ishin në shitje në Wuhan para pandemisë

17
0

Më shumë se 47,000 kafshë të gjalla kanë qenë në shitje në tregjet e Vuhanit dy vjet e gjysmë para se të raportoheshin rastet e para të koronavirusit në fund të vitit 2019, kanë treguar disa hulumtime, duke vënë në pah rreziqet për sëmundje nga tregtia me kafshë në Kinë.

Në një punim kërkimor të publikuar në revistën Raportime Shkencore, është thënë se rreth 38 lloje kafshësh janë shitur në 17 tregje në Vuhan në periudhën maj 2017- nëntor 2019, duke përfshirë 31 lloje të kafshëve të mbrojtura.

Disa prej rasteve të para të infektimit me koronavirus te njerëzit janë lidhur me një treg të ushqimit të detit në Huanan të Vuhanit, ku është thënë se virusi ka kaluar nga kafshët te njerëzit.

Në një studim të kryer në mes të Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe Kinës, të publikuar në fund të muajit mars, është thënë se nuk ka raportime të verifikuara se gjitarë të gjallë kanë qenë në shitje të Huanan më 2019, ndonëse ka pasur të dhëna se diçka e tillë ka ndodhur në të kaluarën.

Ndonëse ka pasur spekulime se koronavirusi mund të ketë dalë nga një laborator në Vuhan, që analizon koronaviruset, ende një pjesë e mirë beson se koronaviursi i ri ka origjinën nga lakuriqi.

Studimi i përbashkët mes OBSH-së dhe Kinës ka thënë se ka shumë mundësi që koronavirusi ka kaluar te njerëzit përmes një krijese ndërmjetësuese, dhe pagolina është identifikuar kandidatja më e mundshme.

Në hulumtimin e fundit, të përpiluar nga shkencëtarë nga Kina, Britania dhe Kanadaja, është thënë se nuk të dhëna që lakuriqët e gjallë apo pagolinat, janë shitur në Vuhan, mirëpo disa brejtës, ketrat dhe dhelprat, kanë qenë në shitje.

Pas shpërthimit të koronavirusit në Vuhan, Kina ka shtypur trafikimin e kafshëve të egra dhe ka mbyllur tregjet e kafshëve, ndonëse disa prej tyre ende shiten për qëllime të mjekësisë tradicionale kineze.

/REL

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit