Home Bota The Guardian:...

The Guardian: Armë në vlerë prej 17 miliardë paund të Mbretërisë së Bashkuar u janë shitur abuzuesve të të drejtave të njeriut

9
0

Dy të tretat e vendeve të klasifikuara si “jo të lira” për shkak të të dhënave të tyre të tmerrshme mbi të drejtat e njeriut dhe liritë civile kanë marrë armë të licencuara nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar gjatë dekadës së fundit, zbulon një analizë e re, shkruan The Guardian.

Siç shkruan media në fjalë, midis 2011-2020, Britania e Madhe licencoi armë në vlerë prej 16.8 miliardë paundësh për vendet e kritikuara nga Freedom House, një grup i të drejtave të njeriut i financuar nga qeveria amerikane.

Nga 53 vendet e vendosura për një rekord të dobët mbi të drejtat politike dhe të njeriut në listën e grupit, Mbretëria e Bashkuar u shiti armë dhe pajisje ushtarake 39 prej tyre.

Përfituesit e shquar përfshijnë Libinë, e cila mori 9.3 milionë paund pushkë sulmi, përbërës të automjeteve ushtarake dhe municione.

Analiza e mëtejshme nga Fushata me bazë në Londër Kundër Tregtisë së Armëve (CAAT) zbuloi se 11.8 miliardë funte armë ishin autorizuar nga qeveria e MB gjatë së njëjtës periudhë në listën e “vendeve me përparësi të të drejtave të njeriut”.

Dy të tretat e vendeve – 21 nga 30 – në listën e qeverisë britanike të regjimeve shtypëse kishin marrë pajisje ushtarake në Mbretërinë e Bashkuar.

Departamenti për Tregti Ndërkombëtare gjithashtu ka identifikuar nëntë kombe si “tregjet thelbësore” për eksportet e armëve që grupet thonë se janë fajtorë për shumë abuzime të të drejtave të njeriut, përfshirë Egjiptin, Bahreinin, Katarin, Arabinë Saudite, Tajlandën dhe Turqinë.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit