Home Bota Ushtarët rusë...

Ushtarët rusë drejt dezertimit në Ukrainë: “Vdekje?! Nuk ka më vdekje trimi këtu”

272
0

Të vdekur, të plagosur ose dezertor, regjistrimet sekrete zbulojnë ushtarë rusë që përpiqen të dalin nga lufta në Ukrainë

Në përgjimet audio nga linjat e frontit në Ukrainë, ushtarët rusë flasin në stenografi të 200-ave që do të thotë të vdekur, 300-të do të thotë të plagosur. Dëshira për të ikur është bërë mjaft e zakonshme saqë ata flasin edhe për të 500-at – njerëz që refuzojnë të luftojnë.

Ndërsa lufta po kalon në dimrin e saj të dytë, një numër në rritje i ushtarëve rusë duan të largohen, siç sugjerohet në regjistrimet sekrete të siguruara nga Associated Press të ushtarëve rusë që ktheheshin në shtëpi nga fushat e betejës të rajoneve Kharkiv, Luhansk dhe Donetsk në Ukrainë.

Thirrjet ofrojnë një vështrim të rrallë të luftës siç shihej përmes syve rus – një këndvështrim që rrallë hyn në mediat perëndimore, kryesisht sepse Rusia e ka bërë krim të flasësh me ndershmëri për konfliktin në Ukrainë. Ato tregojnë gjithashtu qartë se si lufta ka përparuar, nga ushtarët profesionistë që fillimisht fuqizuan pushtimin në shkallë të plotë të Vladimir Putinit deri tek burrat nga të gjitha sferat e jetës të detyruar të shërbenin në kushte rraskapitëse.

“Vdekje, nuk ka më vdekje trimi këtu”, i tha një ushtar vëllait të tij nga fronti në rajonin e Kharkiv të Ukrainës. “Ti thjesht vdes si një  krimb toke.”

Perspektiva e një valë tjetër mobilizimi vazhdon, edhe pse Moska është përpjekur të joshë njerëzit që të nënshkruajnë kontrata me ushtrinë. Drafti vjetor i rekrutimit vjeshtor i Rusisë filloi në tetor, duke tërhequr rreth 130,000 të rinj të rinj. Megjithëse Moska thotë se rekrutët nuk do të dërgohen në Ukrainë, pas një viti shërbimi ata bëhen automatikisht rezervistë – kandidatë kryesorë për mobilizim.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Bota

Më shumë nga Bota

Lajmet e Fundit

Te Fundit