A do mund Le Pen ta formojë qeverinë në Francë, publikohen sondazhet

Qytetarët francezë do t’i drejtohen kutive të votimit më 30 qershor në raundin e parë të zgjedhjeve ku do të votojnë për anëtarët e Asamblesë Kombëtare. Raundi i dytë pritet të mbahet më 7 korrik.

Zgjedhjet parlamentare në Francë, po konsiderohen gjerësisht zi zgjedhjet më të rëndëishme të dekadave të fundit në Evropë, pasi është hera e parë që nga Lufta e Dytë Botërore që një forcë e ekstremit të djathtë mund të marrë pushtetin në një vend të rëndësishëm të BE-së dhe NATO-s.

Në anën financiare, tregtarët nëpër tregjet financiare globale kanë frikë se këto tensione politike do të trondisin ekonominë e shtatë më të madhe në botë dhe do të rrezikojnë një periudhë tjetër destabiliteti në zemër të eurozonës.

Janë zgjedhje parlamentare, që do të thotë se Macron duhet të mbetet president deri në vitin 2027. Thënë kjo, ai ka të ngjarë të punojë me një qeveri dhe kryeministër të ri që mund të jetë armiqësor ndaj tij, duke u bërë një subjekt bllokimi.

Jordan Bardella është kandidati kryesor për të marrë postin e kryeministrit nëse Tubimi Kombëtar fiton zgjedhjet.

Kryeredaktori Digjital i Euronews Albania, Franc Mërkuri, bëri dhe një pasqyrim të sondazheve dhe mënyrës si funksionojnë zgjedhjet për Asamblenë Kombëtare në Francë.

Si zgjidhet Asambleja Kombëtare?

Anëtarët e parlamentit francez nuk zgjidhen në bazë të përfaqësimit proporcional, por në vend të kësaj përmes një votimi të ndërlikuar me dy raunde në 577 zona.

Në çdo zonë zgjedhore, nëse asnjë kandidat nuk fiton 50 për qind të votave në raundin e parë, dy kandidatët kryesorë kalojnë në raundin e dytë, ashtu si çdo kandidat tjetër i cili mori mbështetjen e të paktën 12.5 për qind të votuesve të regjistruar. Kandidati me më shumë vota në raundin e dytë fiton vendin e deputetit.

Jordan Bardella është kandidati kryesor për të marrë postin e kryeministrit nëse Tubimi Kombëtar fiton zgjedhjet.

Kryeredaktori Digjital i Euronews Albania, Franc Mërkuri, bëri dhe një pasqyrim të sondazheve dhe mënyrës si funksionojnë zgjedhjet për Asamblenë Kombëtare në Francë.

Si zgjidhet Asambleja Kombëtare?

Anëtarët e parlamentit francez nuk zgjidhen në bazë të përfaqësimit proporcional, por në vend të kësaj përmes një votimi të ndërlikuar me dy raunde në 577 zona.

Në çdo zonë zgjedhore, nëse asnjë kandidat nuk fiton 50 për qind të votave në raundin e parë, dy kandidatët kryesorë kalojnë në raundin e dytë, ashtu si çdo kandidat tjetër i cili mori mbështetjen e të paktën 12.5 për qind të votuesve të regjistruar. Kandidati me më shumë vota në raundin e dytë fiton vendin e deputetit.

Pas një marrëveshjeje të arritur javën e kaluar, e majta ekstreme Kryengritja (LFI) e Jean Luc Melonchon, Partia Socialiste e Raphaël Glucksmann, Partia Komuniste dhe të Gjelbërit po konkurrojnë me kandidatë të vetëm në 546 zona në të gjithë Francën. Aleanca, e quajtur Fronti i Ri Popullor. Këtë herë, megjithatë, socialistët janë një partner shumë më i fuqishëm pas fushatës së suksesshme të kandidatit të mbështetur nga socialistët Raphaël Glucksmann në zgjedhjet evropiane.

Fronti i Ri Popullor është padyshim që po godet akord me votuesit; parashikimet aktuale kanë që aleanca të fitojë 190-235 vende. Kjo është ende një distancë nga 289 vendet e nevojshme për një shumicë, dhe e majta do të duhet të formojë një koalicion nëse synon të paraqesë një kryeministër që do të fitonte miratimin parlamentar.

Por llogaritjet e tilla nuk do të dështojnë nëse i moderuari Glucksmann dhe radikali Mélenchon – në mosmarrëveshje si personalisht ashtu edhe politikisht për tema kryesore si Ukraina dhe Gaza – të jenë në gjendje të lënë mënjanë dallimet e tyre.

Me Glucksmann që tha se nuk do ta pranojë kurrë Mélenchon si kryeministër, kjo mund të jetë diçka e vështirë për të ndodhur. /Euronews Albania/

SHKARKO APP