Greqi, zbulohet një ndërtesë 4000-vjeçare, rrezikonte të prishej nga një projekt publik

Një ndërtesë guri e madhe, e rrumbullakët, 4.000-vjeçare e zbuluar në majë të një kodre të Kretës po i huton arkeologët dhe kërcënon të prishë një projekt të madh aeroporti në ishullin turistik grek .

Ministria e Kulturës e Greqisë tha të martën se struktura është një “gjetje unike dhe jashtëzakonisht interesante” nga qytetërimi Minoan i Kretës, i famshëm për pallatet e tij luksoze, artin madhështor dhe sistemin enigmatik të shkrimit. E ngjashme me një rrotë të madhe makine e parë nga lart, rrënojat e ndërtesës labirintike 1.800 metra katrorë dolën në dritë gjatë një gërmimi të fundit nga arkeologët.

Vendi ishte caktuar për një stacion radar për një aeroport të ri në ndërtim pranë qytetit të Kastelli. I vendosur të hapet në vitin 2027, ai parashikohet të zëvendësojë aeroportin e dytë më të madh të Greqisë në Heraklion dhe i projektuar për të trajtuar deri në 18 milionë udhëtarë në vit.

Arkeologët nuk e dinë ende se për çfarë ishte struktura në majë të kodrës. Është ende nën gërmim dhe nuk ka paralele të njohura minoane. Pra, për momentin, ekspertët spekulojnë se mund të ishte përdorur për një funksion ritual ose fetar.

E rrethuar nga tetë mure guri me shkallë deri në 1.7 metra të larta, struktura e brendshme u nda në hapësira më të vogla, të ndërlidhura dhe mund të ketë pasur një çati të cekët konike.

Deklarata e ministrisë tha se nuk duket të ketë qenë një banesë dhe gjetjet nga brenda përfshinin një sasi të madhe eshtrash kafshësh. “Mund të jetë përdorur periodikisht për ceremonitë e mundshme rituale që përfshijnë konsumimin e ushqimit, verës dhe ndoshta ofertave”, thuhet në deklaratë.

Ministrja e Kulturës Lina Mendoni, një arkeologe, u zotua se gjetja do të ruhet ndërsa do të kërkohet një vend tjetër për stacionin e radarit.

“Ne të gjithë e kuptojmë vlerën dhe rëndësinë e trashëgimisë kulturore si dhe potencialin e rritjes të projektit të aeroportit të ri.  Është e mundur të vazhdohet me aeroportin, ndërkohë që u jepet antikiteteve mbrojtjen që meritojnë”, tha ajo. Ministria tha se ndërtesa u përdor kryesisht midis viteve 2.000 dhe 1.700 pes dhe u themelua rreth kohës kur pallatet e para të Kretës po ndërtoheshin, duke përfshirë Knossos dhe Phaistos.

Trashëgimia e pasur kulturore e Greqisë shpesh rezulton në konflikt interesi gjatë projekteve të ndërtimit. Në fund të shekullit të kaluar, një vendbanim i tërë i fortifikuar në majë kodre nga mijëvjeçari i tretë pes u gërmua dhe më pas u shkatërrua gjatë punimeve të ndërtimit për Aeroportin Ndërkombëtar të Athinës.

Deri më tani, të paktën 35 vende të tjera arkeologjike janë zbuluar gjatë punës në aeroportin e ri të Kastellit dhe lidhjet e tij rrugore, tha ministria./ CNN

SHKARKO APP