Britania pritet të kalojë Francën për numrin e popullsisë për herë të parë në histori

Popullsia e Mbretërisë së Bashkuar është në rrugën e duhur për të kapërcyer atë të Francës për herë të parë në histori.

Hendeku në popullsi midis dy vendeve është mbyllur për dekada, por Franca mbetet vendi i dytë më i madh brenda Evropës.

Në mesin e vitit 2021, shifra e fundit për të cilën ishin të disponueshme shifra të krahasueshme, MB kishte rreth 700,000 banorë më pak se Franca. Migrimi neto i Britanisë ishte 606,000 vitin e kaluar, tha të enjten Zyra për Statistikat Kombëtare (ONS), ndërsa agjencia statistikore e Francës vlerëson migrimin e saj neto në 161,000.

Shifrat e fundit të krahasueshme, nga mesi i vitit 2021, treguan se Mbretëria e Bashkuar kishte një popullsi totale prej 67,026,292 dhe Franca 67,710,000. Gjermania kishte një popullsi prej 83,129,285 në mesin e vitit 2021.

Popullsia e Mbretërisë së Bashkuar është tashmë më e madhe se ajo e “Francës metropolitane” – pjesa e vendit që ndodhet brenda Evropës. Megjithatë, Franca ka më shumë njerëz kur numëron rajonet e saj jashtë shtetit, si Guadalupa dhe Guiana Franceze, të cilat kanë të njëjtin status ligjor si pjesa tjetër e vendit.

Si Britania e Madhe ashtu edhe Franca kanë nivele të ngjashme të “ndryshimit natyror”, numrin e lindjeve minus numrin e vdekjeve. Shifrat sugjerojnë se brenda dy viteve, popullsia e Mbretërisë së Bashkuar do të jetë më e madhe se ajo e Francës nëse nivelet e migracionit mbeten afërsisht të qëndrueshme.

Rekordi i lartë për vitin 2022 e ka detyruar Rishi Sunak të heqë dorë nga premtimi i manifestit të Konservatorëve 2019 për të ulur numrin e përgjithshëm të imigracionit.

Rritja u nxit nga 1.2 milionë emigrantë, shumica (925,000) prej të cilëve ishin shtetas jo të BE-së, të cilët erdhën kryesisht për punë, studime dhe arsye humanitare, tregoi vlerësimi i ONS.

Njerëzit që vinin me viza studimi ishin grupi më i madh i emigrantëve, me 361,000 studentë që erdhën pas rifutjes së një vize pune dyvjeçare pas studimit dhe një strategjie të sponsorizuar nga qeveria për të rritur numrin, krahasuar me 235,000 punëtorë.

Rritja e madhe e numrit të vizave të punës që vijnë në MB është nxitur kryesisht nga rekrutimi i shëndetësisë dhe kujdesit, dhe punëtorëve sezonalë të bujqësisë për të mbuluar mungesat e fuqisë punëtore, treguan statistikat e Home Office.

Vlerësimet përfshinin gjithashtu rreth 172,000 njerëz që erdhën në Mbretërinë e Bashkuar me skema kryesisht të përkohshme të zhvendosjes së refugjatëve, për shembull nga Ukraina, Hong Kongu dhe Afganistani.

SHKARKO APP