Home Historiku Historia e ga...

Historia e gazetës “KOHA JONË”

4
0

Gazeta “Koha Jonë” është e para gazetë e pavarur dhe private në Shqipëri, e cila është themeluar si e pavarur me datë 11 Maj 1991 në qytetin e lashtë të Lezhës. Ajo ishte si gazetë lokale që në mars 1988 dhe u mbyll në janar 1990. Me pas Nikoll Lesi vendosi ta rihap duke e kthyer në të pavarur.

Themelues i saj është Nikoll Lesi. Por gazeta ka patur si bashkëdrejtues të parë gazetarët Nikoll Lesi dhe Zef Shtjefni.

Pas largimit të Zef Shtjefnit në redaksinë e parë mbeten gazetarët Marash Mirashi, Alfons Zeneli, Edmond Kaçeli dhe Vera Ivanaj.

Në dhjetor 1991 ofrohet në gazetë një student me emrin Aleksandër Frangaj. Lesi e ofroi menjëherë Frangajn, duke e bërë bashkëpunëtorin e tij.

Në korrik 1992 Nikoll Lesi i fali Aleksandër Frangaj 40 për qind të aksioneve të gazetës, ku avokat i këtij veprimi ishte Spartak Ngjela.

Gazeta filloi botimin një herë në javë si gazetë lokale e rrethit të Lezhës, duke u kthyer brenda një viti në një gazetë të kërkuar e ku në vitin 1994 u bë gazeta më e madhe, e përditshme e Shqipërisë dhe arriti kulmin në ngjarjet e vitit 1997 në 88 mijë kopje të shitura në ditë.

Gazeta u bë me stafin më kurajoz e profesionistë në vend. Periudha më e vështirë, por më e sukseshme e kësaj gazete, mbeten vitet 1992-1997, ku jo vetëm ishte një gazetë profesioniste e kurajoze, por edhe u shndërrua në një universitet të medias shqiptare. Gjatë kësaj periudhe media “Koha Jonë” nxori në treg si filiale edhe gazetat  “Sport Ekspres” dhe “AKS”.

Ndaj gazetës “Koha Jonë” pati arrestime të kryeredaktorit dhe zv/kryeredaktorit të saj, ndjekje penale kundrejt drejtorit dhe rrahje e burgosje të gazetarëve nga pushteti i kohës. Ngjarja më e rëndë ka qenë vendosja e tritolit nga bandat e pushtetit me 1 nentor 1995, ku u sulmua shtëpia e Nikoll Lesit, duke rrezikuar jetën e bashkëshortes dhe dy djemve.

Në 31 janar 1997 Aleksandër Frangaj vendos të largohet nga pronësia e gazetës dhe ia shet aksionet e tij, të dhuruara nga Nikoll Lesi, po Nikoll Lesit.

Kulmi arriti natën e 2 mars 1997 kur forcat qeveritare qëlluan me armë dhe dogjën krejt redaksinë e gazetës “Koha Jonë” dhe ajo nuk doli në treg për 40 ditë.

Përveç gazetës “Koha Jonë”, “Sport Ekspres” dhe “AKS” (filiale të kompanisë mediatike “Koha Jone) në tregun mediatik Lesi nxori një radio dhe televizion ose siç quhej atëhere RTV KOHA. Por sulmet e kryeministrit Fatos Nano në vitet 2003-2005 sollën falimentimin e këtyre filialeve mediatike, duke mbetur vetëm gazeta “KOHA JONE”.

Botues i gazetës “Koha Jonë” është Nikoll Lesi.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Lajmet e Fundit

Te Fundit