Mjeku Kalo: Faza kritike e Covid-19 ka kaluar, tani duhet të ringrihemi ekonomikisht

Shqipëria e ka fituar sfidën e madhe me Covid-19, por lufta ende vijon. Këtë e vërteton edhe mjeku infeksionist Tritan Kalo, i cili shkruan se tashmë vendi e ka kaluar fazën kritike të kësaj pandemie nga Covid-19, por nënvizon se tashmë është koha që vendi të rigjallërohet si në aspektin psikologjik, social dhe atë ekonomik.

Përmes një shkrimi të postuar në facebook, Kalo bën apel për kujdes pasi vera shoqërohet me viroza të tjera të stinës, ndërsa shtoi se stafi i Covid 1 do të jetë gjithmonë në dispozicion për të luftuar më pjesën e mbetur të pandemisë. Në 24 orët e fundit në vend tonë u shënuar 2 raste të reja dhe asnjë viktimë nga Covid-19.

Postimi i plotë

Vetndërgjegjësimi i bashkëqytetarëve tanë, kuptimi dhe zbatimi aq sa ishte e mundur i triadës së masave dobiprurëse ndër shekuj në rast epidemish MHD (maskë, higjenë personale e kolektive, sistancim fizik), puna, përkushtimi dhe profesionalizmi i mantelbardhëve dhe i të gjithë stafit tjetër mjeksor në shëndetësinë publike dhe jo vetëm, puna vetmohuese e stafit të vaksinatorëve dhe përshpejtimi i proçesit të vaksinimit të popullatës, përmirsimi progresiv përgjatë këtyre muajve i strukturave pritëse dhe ofruese të përkujdesit mjekësor parësor, dytësor dhe terciar, puna e madhe edukuese dhe informuese e arsimtareve tona, bëri që pas 18 muajsh të deklarimit të rasteve të para të të sëmurëve me Sars-Cov2/Covid-19 në Wuhan-in e largët e më pas përhapjen e kësaj “flame në mbarë botën”, ne krenarisht mundet të pohojmë se e “kemi kaluar fazën kritike të kësaj pandemie”, dhe do të kemi edhe më shumë mundësi tash e prapa të shtojmë përpjekjet, që të rigjallërohemi sa më shpejt të jetë e mundëshme në aspektin psikologjik, social dhe ekonomik të vendit.

A e kemi fituar përfundimisht këtë betejë? Jo dhe kemi ende udhë për të bërë, por tashmë një udhë mjaft më të shkurtër në kohë e më pak të mundimshme, si dhe më shumë pak pasoja se keto 18 muaj, që do të mbeten shumë-shumë gjatë të ngulitura në kujtesën tonë. Përkujdesja ndaj vetes dhe atyre që gjallojnë rreth nesh kudo dhe në çdo rrethanë, nuk duhet nënvlerësuar sepse vera bashkëshoqërohet me dhjetra e dhjetra infeksione të natyrës virale, bakteriale, parazitare dhe mykotike, të cilat mundet në çdo kohë të na e prishin konfortin e kënaqësinë e jetesës në muajt më të bukur të vitit, si dhe të konfondohen me format e ndryshme klinike të shfaqjes së infeksionit nga Sars-Cov2/Covid-19.

Konsumoni sa më higjenikisht shëndetshëm gjithshka që puna e palodhur e fermerëve tanë na ofron në tryezat tona. Infeksionet gastro-intestinale, toksiko-infeksionet ushqimore, infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarjes, infeksionet e lëkurës, të syve, etj janë jo pak shqetsuese në këtë stinë të vitit. Verë sa më të djelltë dhe sa më të ngrohtë shpirtërisht, ju uroj të gjithë kolegëve, miqve, të afërmve dhe bashkëkombasve të mi. Muaj më të relaksuar për mjekët, infermjerët, sanitaret, imazheristët, farmacistët, administratoret, koordinatorët, barrelmbajtësit, shoferët, punonjësit e rendit e të gjithë ata/ato të vilët kontribuan dhe vijojnë të kontribuojnë në vijën e parë, në vijën e zjarrit të betejës me “armikun e padukshëm”.

Ishim, jemi dhe kurdoherë do të na keni të gatshëm si ekip në Spitalin Covid-1/Shërbimin e Sëmundjeve Infektive të QSUNT, për të vijuar pjesën e mbetur të betejës me Infeksionin nga Sars-Cov2/Covid-19. Ju duam ndaj dhe JU kurdoherë ruani mirëbesimin dhe mirëkuptimin në Punën, Përkushtimin dhe Profesionalizmin tonë. Ndjej pezm për parashikimet e pabukta të disa GJILLOLLOGËVE, për mbylljen e kësaj pandemije në Qershorin apo Shtatorin e 2020, por ata “pako gjë kanë gabuar”. Edhe njëherë të djelë sa më të djelltë. Together foreve.

SHKARKO APP