Ekspertët: 90% e suksesit tuaj varet nga kjo aftësi që të rinjtë e zotërojnë

Ekspertët thonë se të jesh i mirë në intervista nuk ka të bëjë vetëm me gjetjen e vendeve të punës. Të dish se si të zhvillosh një raport me njerëzit është thelbësore në shumë aspekte të jetës suaj profesionale, të tilla si lundrimi i marrëdhënieve, zgjidhja e problemeve, gjetja e klientëve, fjalimi në publik dhe negocimi i pagave dhe rritjeve. Thuhet gjithashtu se 90% e suksesit tuaj të hershëm varet nga aftësia juaj për intervistat e punës, por për fat të keq, shumica e të rinjve janë të tmerrshëm në këtë.

 1. Nuk është aspak gabim të jesh i ‘mbiveshur’

Ka shumë njerëz që shfaqen në intervista me një bluzë dhe xhinse, ndërsa intervistuesit janë veshur me këmishë serioze. Edhe nëse ata kualifikoheshin në mënyra të tjera, kjo tregonte gjykim të dobët dhe mungesë konsiderate.

Sipas ekspertëve nuk mendohet asnjëherë negativisht për një kandidat, nëse ata mbi-vishen apo janë tepër të kuruar, përkundrazi. Nëse nuk jeni të sigurt se sa profesionale duhet të jetë veshja juaj, pyesni kontaktin tuaj të burimeve njerëzore për kodin e veshjes së zyrës. Marrja me vete e një fletoreje dhe stilolapsi do t’ju ndihmojë gjithashtu të dukeni të përgatitur dhe të organizuar.

 1. Jini të sinqertë se ku mund të përmirësoheni

Kur intervistuesit e punës pyesin për dobësitë tuaja më të mëdha, ajo që ata po matin në të vërtetë është niveli juaj i vetëdijes dhe aftësive për zgjidhjen e problemeve. Mënyra më e mirë për t’u përgjigjur është të jeni të sinqertë për atë se ku po luftoni dhe çfarë keni bërë deri tani për t’u përmirësuar.

 1. Theksoni aftësitë unike të zgjidhjes së problemeve

Dy pyetje interviste që bëhen gjithmonë:

 1. Më tregoni për një kohë kur keni zgjidhur një problem të zakonshëm duke përdorur një zgjidhje jokonvencionale.
 2. Përshkruani një kohë kur keni dështuar. Si e keni menaxhuar situatën?

Shumë njerëz mbërthehen në këto sepse nuk duan të flasin për gabimet e tyre. Por intervistuesit nuk janë të shqetësuar se mos i bëni gjërat keq; dështimi na ndihmon të përmirësohemi. Ajo që u intereson më shumë është se si ata e vlerësojnë dështimin dhe u rikuperuan prej tij, dhe si do të bënin të njëjtën gjë në ekipin e ri.

 1. Gjithmonë bëni të paktën dy pyetje

Asnjëherë mos e shpërndani mundësinë për të bërë pyetje në fund të një interviste. Pyetjet më të mira tregojnë se ju dëshironi të jeni menjëherë të vlefshëm për ekipin dhe se keni një mentalitet rritjeje.

Disa shembuj:

 • Cila është një sfidë me të cilën përballeni rregullisht në punën tuaj?
 • Cilat janë projektet më urgjente që kanë nevojë për vëmendje?
 • A do të ketë mundësi për detyra plotësuese ku mund të mësoj dhe të përdor aftësi të reja?
 • A ofron kompania programe trajnimi për punonjësit?
 1. Sillni histori tërheqëse me vete

Një nga treguesit më të mirë se dikush është i përshtatshëm për ekipin është aftësia e tij për të treguar një histori. Cilat janë përvojat tuaja më të paharrueshme të punës? Ndoshta është një incident i papritur që ju ndihmoi të gjeni një klient. Ose si keni përdorur humorin për të shpëtuar kompaninë tuaj nga sikleti. Historitë më të mira janë tërheqëse, të paharrueshme dhe ndezin një lloj emocioni. Të kesh një histori të mirë gjithashtu e bën procesin e intervistimit më interesant dhe më të këndshëm për të gjithë në dhomë.

Edel Strazimiri / SCAN

Material i përgatitur nga portali SCAN TV.

SHKARKO APP