Elon Musk “liron” Putinin

Më shumë se një vit pas fillimit të luftës në Ukrainë, pronari i ri i Twitter-it, Elon Musk, ka publikuar llogari të lidhura me qeverinë ruse, të cilat pësuan një sërë kufizimesh në vitin 2022. Por, këtë vit, profilet si ai i Presidencës ruse, i Ministrisë së Punëve të Jashtme, madje edhe ai i Nënpresidentit të Këshillit të Sigurimit rus, Dmitry Medvedev, tashmë po fitojnë vëmendje në rrjetin social.

Konkretisht, prillin e kaluar 2022, Twitter deklaroi se “nuk do të zgjeronte ose rekomandonte llogari qeveritare që u përkasin shteteve që kufizojnë aksesin në informacion falas dhe janë të përfshirë në konflikte të armatosura ndërshtetërore”. “Sanksionet” ishin të dyanshme: Rusia i ndaloi qytetarët e saj të aksesonin mediat perëndimore dhe rrjetet sociale si Twitter ose Facebook, të cilat ata i konsideronin si propagandë dhe dezinformim.

Por tani, siç ka vërtetuar gazeta “The Telegraph”, llogaritë e qeverisë ruse shfaqen “në krye të rezultateve të caktuara të kërkimit dhe do të shfaqen në sugjerimet e llogarive të tjera që duhen ndjekur”. Ky medium siguron që tweet-et e Kremlinit shfaqen në seksionin “Për ju”, i mundësuar nga algoritmi i Twitter, i cili stimulon llogaritë e krijuara rishtazi.

Një ish-ekzekutiv i Twitter-it, i cituar nga “The Telegraph”, beson se ndryshimi ka qenë i qëllimshëm sepse “do të ishte jashtëzakonisht e pamundur që ky ndryshim të kishte ndodhur aksidentalisht, ose pa dijeninë dhe drejtimin e stafit të kompanisë”. Kjo mund të jetë për shkak të ardhjes së Elon Musk në Twitter, pasi në disa raste ai është ofruar të veprojë si ndërmjetës në luftë.

Por, Rusia ruan hezitimin e saj kur është fjala për të folur për ndërmjetësuesit. Këtë të hënë, zëdhënësi i Kremlinit, Dimitri Peskov, ka përjashtuar mundësinë që Franca të luajë ndonjëherë një rol ndërmjetësues në konfliktin me Ukrainën, pasi autoritetet franceze tashmë janë pozicionuar në anën ukrainase.

SHKARKO APP