SHBA aprovon dozën e tretë të Pfizer dhe Moderna për të gjithë të rriturit

Medical syringes are seen with Pfizer company logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on October 12, 2020. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Administrata e Ushqimit dhe Barnave në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka autorizuar të premten dozat përforëcuese të vaksinave të prodhuara nga Pfizer/BioNTech dhe Moderna për të gjithë të rriturit.

Lajmin e kanë bërë të ditur vetë kompanitë. Më herët, dozat e treta ishin të autorizuara në SHBA për personat mbi 65 vjeç që kishin marrë dy doza Pfizer ose Moderna në gjashtë muajt e fundit. Po ashtu, doza përforcuese ishte e aprovuar edhe për të rriturit që janë në grupet e riskut apo me sëmundje të rënda.

Pfizer dhe BioNTech kërkuan autorizim javën e kaluar bazuar në rezultatet e testeve të fazës së tretë në të cilën morën pjesë më shumë se 10,000 pjesëmarrës.

Sipas këtyre testeve, rezultoi se dozat e treta kamë të sigurta dhe se kanë një efikasitet prej 95 për qind kundër Covid-it simptomatik, krahasuar me skemën e vaksinave me dy doza në periudhën kur Delta ishte varianti dominues.

Moderna kërkoi autorizimin e dozës së saj përforcuese prej 50 mikrogramësh për të gjithë të rriturit të mërkurën.

SHKARKO APP