“Open Ballkan”, ishte një Rambuje e dytë për Serbinë!

Nga: Alban Daci

Serbët, përsëri, gabuan, ose më saktë nuk u çliruan dot as këtë herë nga komplekset nacionaliste të së kaluarës! Serbët patën një mundësi të artë për ta në lidhje me “Open Ballkan”, por siç duket qartë, ata vazhdojnë të mbeten peng të mitologjisë së kaluar qënë fakt nuk është gjë tjetër veçse një përrallë e bukur e shpikur nga vetë ata, një realitet i falsifikuar dhe i manipuluar, dhe e treguar kaq shumë herë sa për të keq, është bërë e besueshme e thuajse reale.

Falsifikatorëve serbë ju ka ndodhur si atij gënjeshtarit të madh që genjeu aq shumë sa nuk i mbajti më memoria e gënjeu edhe vetën me gënjeshtra e tij. Miti i Kosovës për ta është një gënjeshtër e madhe e me kalimin e kohës duket sikur është e besueshme, sepse tashmë është harruar gjeneza e saj e saj e jetohet vetëm me iluzione.

Të gjithë e kemi kritikuar kryeministrin Rama në lidhje me iniciativën e “Open Ballkan”, por, siç duket ai paska qenë një hap para të gjithëve. Rama paskan qenë i bindur se serbët do të dështonin me këtë iniciativë, ashtu siç deshtuan me Rambujen.

Tani letrat janë në dorën e kryeministrit të Shqipërisë!

Po kush janë efektet, që mund të këtë tani e mbrapa iniciativa e “Open Ballkan”?
1. Nxjerrë jashtë loje dhe mund ta izolojë akoma më shumë Serbinë në Ballkan;

2. Serbia nuk ka më asnjë mundësi të dalë kundër një nisme të tillë, duke qenë se e ka mbështetur që në fillim. Kështu, këtë nismë, mund ta çojnë në një proces shumë më të fortë Shqipëria e Kosova, siç e theksoj kryeministri Kurti, për mundësinë reale të një tregu të unifikuar.

3. Janë mundësitë reale në kuadër edhe të proceseve të rajonit, Kosova e Shqipëria të bëjnë hapa të rëndësishëm në bashkimin ekonomik që, në fakt, nuk përjashton as atë politik. S’ka bashkim ekonomik, pa bashkim politik dhe ky i fundit pa atë ekonomik është jetëshkurtër dhe pa rezultat.

4. “Open Ballkan” ka shumë gjasa të kthehet në “Albanian Union” dhe kjo pasur parasysh se tashmë mund të jetë një iniciativë ekskluzive mes shqiptarëve.

5. Serbia e humbi një mundësi të artë me “Open Ballkan”, dhe këtë e bëri për faktin, se nuk çlirohet dot nga e kaluara e trilluar dhe propaganduar.

SHKARKO APP