Një nga çështjet më të nxehta, ja çfarë vendosi Gjykata Kushtetuese në seancën e sotme për Teatrin

Gjykata Kushtetuese ka shtyrë dhënien e vendimit për shembjen e Teatrit Kombëtar, duke pranuar pretendimin e presidencës për të marrë prova shtesë.

Ndërkohë që Gjykata ka refuzuar thirrjen e dëshmitarëve të kërkuar nga presidenca, me pretendimin se nuk janë të nevojshme deklarimet e tyre.

Seanca e radhës pritet që të mbahet në datën 15 Qershor, ndërsa në periudhën mes dy seancave palët duhet të paraqesin provat e pretenduara, që do i shërbejnë dhënies së një vendimi të drejtë nga Kushtetuesja.

Në seancën e zhvilluar sot, këshilltari i presidentit Meta, Bledar Dervishaj, kërkoi më shumë prova nga institucionet si dhe dëshmitarë.

“Është e rëndësishme që para gjykates të thirren individë te interesuar, artistë dhe ekspertë si deshmitarë në këtë çështje. Janë dy anetarë të parlamentit Italian të cilët kanë ngritur çeshtjen e teatrit dhe jane te gatshem te behen pjesë e kesaj seancë si dëshmitarë.

Kërkojmë që të merren si dëshmitarë për shembjen e godinës së teatrit Kombëtar, Erion Veliaj, Bujar Leskaj dhe Albana Vokshi gjithashtu janë dy anetarë të parlamentit Italian të cilët kanë ngritur çeshtjen e teatrit dhe jane te gatshem te behen pjesë e kesaj seancë si dëshmitarë.” tha Dervishaj

Provat shtesë që kërkoi presidenca:

 1. Kopje të shitblerjes së pronës truall nga Francesko Jakomoni dhe trashëgimtareve të familjes Libohova ku u ndërtua teatri kombëtar
  2. Kopje të lejes së ndërtimit nga Mbreti Zog për ndërtimin e teatrit
  3. Kopje e projektit të arkitektit për ndërtimin e teatrit
  4. Akte që vërtetojnë ndryshimin e qëllimit të përdorimit të Godinës
  5. Kopjen e praktikës së shpalljes së Ansamblit të Teatrit monument kulture
  6. Hartat e përdorura për shpalljen e kësaj zone të trashëgimisë historike
  7. Kopje të diskutimeve shkencore të Monumenteve të Kulturës 2004-2007 që ka vlerësuar monumentet historike në qendrën e Tiranës
  8. Listën e plotë të ndërtesave të përfshira në qendrën historike
  9. Kopje të praktikës institucionale ku pasqyrohet identifikimi i nevojës për miratimin e ligjit special për Teatrin
  10. Konsultimet para dhe pas hartimit të këtij ligji të posaçëm
  11. Mendimet e të gjitha institucioneve të përfshira gjatë konsultimit
  12. Diskutimet në këshillin e ministrave për këtë çështje
  13. Kopje të akteve se si Bashkia Tiranë ka ndërprerë negociatat për godinën
  14. Procesverbalet e komisionit të posaçëm nëse ai ka zhvilluar negociata me kompani të interesuara për të ndërtuar teatrin e ri dhe kostot financiare të secilës ofertë
  15. Kostot e gjetjes dhe përballimit të konsulencës
  16. Si u arrit në përfundimin që Shteti arriti në përfundimin për ta ndërtuar vetë, me para publike, dhe jo me koncesion
  17. Si u kalua trualli nga Ministria e Kulturës në pronësi të Bashkisë Tiranë? Duam praktikën e kësaj procedure
  18. Kopje të akteve të nxjerra para gjatë dhe pas shembjes së godinës së Teatrit Kombëtar
  19. Veprimet e Kryetarit të Bashkisë Tiranë pas kërkesës së KLSH-së për të pezulluar veprimet me teatrin deri në shprehjen e gjykatës

SHKARKO APP