BBC: 10 zbulimet që mund të ngadalësojnë ose të ndryshojnë moshën tuaj biologjike

Portrait of sensual woman among white DNA chains. Over beige background.

Vrasësit më të mëdhenj në botën moderne, janë demenca dhe kanceri, dhe mosha më e ekspozuar ndaj këtyre kërcënimeve është plakja. A është e mundur të trajtojmë procesin e plakjes në mënyrë që të jetojmë më gjatë dhe të qëndrojmë gjithashtu më të shëndetshëm?

Ndërsa progresi ka lënë gjurmë në jetën tonë cilësisht të mirë, natyrshëm e ka bërë këtë duke na garantuar shanse më të mëdha dhe mundësi ekskluzive për të sfiduar plakjen dhe bashkë me të edhe sëmundjet që e përshpejtojnë ikjen në rrugën pa kthim.

Metodologjia e përbërë nga 10 risi, kryesisht shkencore, ofron atë mund ta konsiderojmë si një agjendë e mënyrës se si ne do të mund të kuptojmë procesin e plakes dhe gjasat që studimet ofrojnë për ta administruar në masë të konsiderueshme ngadalësimin e procesit të plakjes.

Të vërejmë së çfarë shkruan Andrew Steele në Ageless: The New Science of Getting Old Without Getting Old 

  1. Kufizimi dietik

Për dhjetëra mijëra vjet të historisë njerëzore, plakja dukej e pashmangshme. Megjithatë, kjo dogmë u përmbys nga eksperimentet në minjtë në vitet 1930. Shkencëtari Clive McCay zbuloi se minjtë e ushqyer shumë më pak se normalja mund të jetonin shumë më gjatë se bashkatdhetarët e tyre, ushqimi i të cilëve nuk ishte i racionuar. Dhe, ç’është më e rëndësishmja, ata nuk po e kalonin kohën e tyre si kontrolli i pleqërisë së minjve – ata po e bënin këtë duke qëndruar të rinj për më gjatë, duke shtyrë sëmundjen dhe dobësinë e moshës.

Nëse ky fenomen funksionon te kafshët më të mëdha dhe më jetëgjata si, më urgjentisht, njerëzit, mbetet disi e pasigurt. Plus, njerëzit që provojnë kufizime dietike raportojnë se uria është e pandërprerë, kështu që nuk jam i sigurt nëse edhe disa vite të tjera të shëndetshme, ia vlen të kompensohen! Megjithatë, këta minj të uritur jetëgjatë, meritojnë një vend të veçantë në historinë e kërkimit të plakjes, sepse ata na treguan se ngadalësimi i plakjes është i mundur.

Dhe, si një bonus, studiuesit po punojnë për ilaçe ‘imitues të kufizimit dietik’, si rapamicina ose metformina, të cilat mund të imitojnë efektet e të ngrënit më pak, por pa dhimbjet e vazhdueshme të urisë.

  1. Plakje e papërfillshme

Plakja mund të duket si një fakt i jetës. Në pamje të parë duket më tepër si një proces gradual i konsumimit, i pashmangshëm si për makinat e krijuara nga njeriu, ashtu edhe për makinerinë biologjike të gjallesave. Megjithatë, duke parë rreth mbretërisë së kafshëve, ne mund të shohim se nuk ka asnjë ligj të biologjisë që detyron plakjen.

Rreziku i vdekjes tek njerëzit dyfishohet çdo tetë vjet. Megjithatë, disa kafshë kanë ‘plakje të papërfillshme’ – plakja është termi shkencor për plakjen. Disa lloje breshkash, salamandrash, peshqish dhe disa kafshë të tjera, kanë një rrezik vdekjeje që nuk varet nga mosha e tyre. Sipas këtij përkufizimi, ata nuk plaken.

Me stimujt e duhur, evolucioni mund t’i pajisë organizmat me mekanizma për të riparuar qelizat dhe molekulat e thyera dhe për të hequr qafe dhe zëvendësuar të pandreqshmen. Nuk ka asnjë arsye për të menduar se shkenca nuk mund ta bëjë të mundur përfundimisht edhe për njerëzit.

  1. Shenjat dalluese të plakjes

Kufizimet dietike dhe plakja e papërfillshme na tregojnë se ngadalësimi apo edhe ndalimi i plakjes është i mundur në teori, por si mund ta bëjmë këtë në praktikë?

Vendosni shenjat dalluese të plakjes. Ky kuadër u propozua në vitin 2013 dhe përcaktoi një listë të bazave biologjike të procesit të plakjes – shkaqet që qëndrojnë pas gjithçkaje, nga rrudhat tek kanceri.

Një kornizë mund të mos duket si një përparim, por në të vërtetë është. Pas dekadash teorish dhe kundërteorish, më në fund ka një marrëveshje shkencore, rreth asaj që shkakton plakjen, dhe kjo do të thotë, nëse mund të mësojmë të ngadalësojmë, ndalojmë ose kthejmë këto shenja dalluese, ne mund të bëjmë të njëjtën gjë me procesin e plakjes në përgjithësi.

Në fakt, pjesa tjetër e zbulimeve në këtë listë ndjekin pikërisht këtë qasje: ngadalësimin ose ndalimin e përparimit të një prej këtyre shenjave dhe, bashkë me të, plakjen në përgjithësi.

  1. Telomeraza

Brenda qelizave tona, ADN-ja jonë është e ndarë në 46 gjatësi të njohura si kromozome. Në dy skajet e secilit prej këtyre kromozomeve është një zonë mbrojtëse e njohur si telomere. Telomeret tuaja bëhen më të shkurtra gjatë jetës tuaj, dhe njerëzit me telomer më të shkurtër për moshën e tyre janë në rrezik më të madh të sëmundjeve të pleqërisë dhe vdesin më shpejt se njerëzit me telomer më të gjatë.

Për fat të mirë, ekziston një enzimë e quajtur ‘telomerazë’ e cila mund të zgjasë telomeret tuaja. Në fund të viteve 1990, pati një zhurmë rreth telomerazës, si një terapi potenciale për zgjatjen e jetës – derisa shkencëtarët zbuluan se minjtë, të cilëve u jepej më shumë nga lëndët kishin një rrezik në rritje të konsiderueshme të kancerit.

Megjithatë, kërkimet në vitet e fundit na kanë treguar se për sa kohë që aktivizoni telomerazën përkohësisht, mund të mbushni telomeret në dukje pa rritur rrezikun e kancerit. Minjtë, të cilëve iu është dhënë ky trajtim, jetojnë më gjatë dhe kanë densitet më të lartë të kockave dhe kontroll më të mirë të sheqerit në gjak.

  1. Rinovimi i timusit

Pikërisht pas kockës së gjoksit dhe para zemrës suaj është – ose, në varësi të moshës në të cilën po e lexoni këtë, ishte një organ i vogël i quajtur timusi juaj, përgjegjës për prodhimin e qelizave imune. Rënia e timusit është një nga arsyet që ne bëhemi më të ndjeshëm ndaj infeksionit me kalimin e moshës, siç tregohet nga të moshuarit që vdesin më shpesh nga gripi dhe koronavirusi.

Lajmi i mirë është se ne kemi ide të shumta për të rikthyer rënien e timusit, nga terapitë gjenetike dhe qelizat burimore te hormonet dhe ilaçet. Një provë e një qasjeje hormonale ndaj rigjenerimit të timusit arriti jo vetëm të rrisë madhësinë e saj dhe numrin e qelizave të reja imune tek pjesëmarrësit. Gjithashtu dukej se i bënte ata biologjikisht më të rinj në përgjithësi, siç matet nga ‘ora e tyre epigjenetike’ (të cilën do ta arrijmë në një moment).

Shpesh, efektet e një trajtimi mbi plakjen në përgjithësi janë më të mëdha se shenja e ngushtë që kërkon të ndikojë – por është veçanërisht e mahnitshme që rigjallërimi i një organi kaq të vogël duket se ndikon në të gjithë orën tonë biologjike.

  1. Qelizat staminale pluripotente të induktuara

Këto mund të përfshihen në një top 10 në shumë fusha të mjekësisë, por qelizat staminale pluripotente të induktuara (ose shkurtimisht iPSC) kanë potencial të veçantë në fushën e biologjisë së plakjes.

Këto qeliza krijohen duke marrë qeliza normale të trupit dhe duke përdorur një koktej prej katër gjenesh të ndryshme për t’i lejuar ato të kthehen në çdo lloj qelize që studiuesit mund të ëndërrojnë – ose, shpresojmë në një të ardhme jo shumë të largët, çdo lloj qelize një mjek. ka nevojë për të rimbushur qelizat e humbura për shkak të aksidentit, lëndimit ose procesit të plakjes.

Ndoshta gjetja më e avancuar është kthimi i iPSC-ve në qeliza të freskëta të syrit për të zëvendësuar ato të humbura në një sëmundje të quajtur degjenerimi makular i lidhur me moshën, por mund të mos kalojë shumë kohë para se t’i përdorim ato kundër Parkinsonit, artritit, tkurrjes së timusit dhe madje edhe për të bërë dhëmbë të rinj për të zëvendësuar ata të humbur nga prishja gjatë jetës sonë.

  1. Gjeni Amish

Në mesin e viteve 1980, një vajzë në komunitetin Amish të Rendit të Vjetër në Indiana u dërgua me urgjencë në spital pasi një dëmtim i lehtë në kokë nuk e ndalonte gjakderdhjen. Ajo mbijetoi dhe filloi një zinxhir pune detektive gjenetike që përfundimisht çoi në një nga zbulimet më befasuese në gjenetikën e jetëgjatësisë.

Ajo kishte një mutacion në të dy kopjet e një gjeni të quajtur SERPINE1, i cili nevojitet për koagulimin e gjakut. Doli se shumë anëtarë të tjerë të këtij komuniteti, përfshirë të dy prindërit e saj, kishin një kopje të vetme të këtij mutacioni.

Të kesh vetëm një kopje të mutuar nuk duket se u shkakton atyre ndonjë problem me koagulimin e gjakut. Megjithatë, duke u rikthyer në pemën familjare të Amishëve të Rendit të Vjetër, studiuesit zbuluan diçka të jashtëzakonshme: njerëzit me një kopje të SERPINE1 të mutuar kishin shëndet më të mirë të zemrës, më pak diabet dhe jetonin plot 10 vjet më shumë se ata pa.

Për dekada, biologët kishin menduar se plakja ishte një proces shumë i ndërlikuar që gjenet e vetme të ndryshonin në mënyrë dramatike rrjedhën e saj. Ky hulumtim vërteton se ideja është e gabuar dhe jep shpresë se synimi i gjeneve të vetme – duke përfshirë këtë – mund të jetë një rrugë drejt një jete më të gjatë dhe më të shëndetshme për ne të tjerët.

  1. Orët epigjenetike

Epigjenetika është emri kolektiv për një grup flamujsh kimikë të mbërthyer në ADN-në tonë. Kjo është një temë e nxehtë e kërkimit dhe është studiuar për dekada, por ajo që ishte një surprizë e madhe për shkencëtarët ishte vëzhgimi se si ndryshimi i epigjenetikës suaj mund të na japë vlerësime tepër të sakta se sa vjeç jeni.

‘Ora e parë epigjenetike’ e bazuar në këtë ide, mund të parashikojë se sa vjeç është dikush brenda pak vitesh. Nëse ‘mosha juaj epigjenetike’ është më e lartë se mosha juaj kronologjike, mund të prisni që të sëmureni dhe të vdisni më shpejt se dikush, mosha epigjenetike e të cilit është më e ulët se numri i qirinjve në tortën e ditëlindjes.

Ajo që është emocionuese në lidhje me këtë nuk janë parashikimet e saj morbide – është se do të na lejojë të bëjmë eksperimente mbi të gjitha trajtimet kundër plakjes që po diskutojmë shumë më shpejt nga shkenca.

Në vend që t’u japim pjesëmarrësve të provës një ilaç të ri dhe t’i largojmë ata për një dekadë për të parë se sa prej tyre vdesin, gjë që kërkon një kohë të gjatë dhe është shumë e shtrenjtë, shkenca mund të bëjmë vetëm një matje të moshës para dhe pas epigjenetike disa muaj më vonë.

Kjo do ta bënte testimin e këtyre trajtimeve të reja shumë më të shpejtë dhe më të lirë, të cilat, kur kemi kaq shumë ide për trajtime të mundshme që kanë nevojë për testim, do të përshpejtojnë masivisht përparimin tonë kundër procesit të plakjes.

  1. Riprogramimi me ndërprerje

Një efekt anësor i papritur i hulumtimit iPSC është se të njëjtat katër gjene që mund të lejojnë një qelizë të shndërrohet në çdo lloj qelize tjetër, gjithashtu kthejnë mbrapsht orën e saj epigjenetike. Procesi, i njohur si riprogramimi qelizor, duket se i bën qelizat biologjikisht më të reja.

Ajo funksionon gjithashtu në kafshë të tëra, për sa kohë që bëhet vetëm me ndërprerje. Riprogramimi i vazhdueshëm i kthen qelizat përsëri në iPSC dhe ky është një lajm i keq sepse iPSC-të nuk janë shumë të përdorshëm në vetvete, vetëm për atë që mund të shndërrohen. Për shembull, një iPSC në zemrën tuaj nuk ka aftësitë për të pompuar gjakun, kështu që zëvendësimi i një numri të madh të qelizave tuaja me iPSC do të rezultonte në një vdekje të nxituar.

Megjithatë, nëse thjesht bëni pak riprogramim – mjaftueshëm për të hequr disa vite nga orët biologjike të qelizave, por pa i kthyer ato deri në qeliza staminale – ju mund të rinovoni trupin në tërësi.

Eksperimentet në minj kanë treguar se ata mund të jetojnë më gjatë dhe të përmirësojnë shëndetin e tyre dhe të lejojnë qelizat e dëmtuara të nervit optik të rigjenerohen, diçka që normalisht është e mundur vetëm në mitër. Nëse mund ta përkthejmë me siguri këtë ide në një terapi për njerëzit, mund të shpresojmë që t’i kthejmë qelizat tona në një gjendje rinore gjithashtu.

  1. Barnat senolitike

Ndoshta zbulimi më emocionues në biologjinë e plakjes janë barnat ‘senolitike’ – ilaçe që vrasin qelizat e plakura. Ne të gjithë i grumbullojmë këto qeliza gjatë gjithë jetës sonë: ato janë qeliza që janë ndarë shumë herë, kanë grumbulluar nivele të papranueshme të dëmtimit të ADN-së së tyre ose janë thjesht nën një nivel shumë të lartë stresi. Dhe kështu, për të qenë në anën e sigurt, këto qeliza ndalojnë ndarjen.

Fatkeqësisht, këto qeliza nuk qëndrojnë vetëm aty, duke mos u ndarë mirë – ato sekretojnë molekula që në thelb komplotojnë për të përshpejtuar procesin e plakjes. Dhe ndërsa plakemi, këto qeliza rriten në numër në një rreth vicioz degjenerimi.

Lajmi i mirë është se ne mund të shpëtojmë prej tyre. Shkencëtarët kanë identifikuar një sërë ilaçesh dhe trajtimesh të tjera që heqin qafe këto qeliza të gabuara te minjtë. Ata zgjasin jetën e shëndetshme, shtyjnë kancerin dhe problemet e zemrës, madje u japin këtyre minjve lesh më të mirë.

Edhe më emocionuese, senolitikët e parë po fillojnë provat tek njerëzit. Nëse gjithçka shkon sipas planit, mund të kalojnë vetëm disa vite para se të miratohen trajtimet e para senolitike për sëmundjet nga artriti deri te kanceri.

Dhe, nëse ato prova tregojnë se këto barna janë të sigurta dhe efektive, mund të mos kalojnë shumë vite përpara se të gjithë të marrim barna senolitike, për t’i hequr këto qeliza përpara se të shfaqen problemet që ato shkaktojnë. Ky duhet të jetë fundi i medikamenteve të frymëzuara nga biologjia e plakjes: mjekësia parandaluese që, në vend që të luftojë një sëmundje që kemi zhvilluar tashmë, na ndalon të sëmuremi në radhë të parë.

Me përjashtim të një hyrjeje surprizë nga fusha e majtë, senolitikët priten të fitojnë garën për të qenë ilaçi i parë i vërtetë kundër plakjes.

Science fokus /BBC Andrew Steele

Përgatiti: Albert Vataj / Koha Jonë

 

SHKARKO APP