Pagjumësia rrit rrezikun e prekjes nga kjo sëmundje

Gjumi i pamjaftueshëm mund të prishë metabolizmin e lipideve të gjakut dhe të zvogëlojë aftësinë e insulinës për të rregulluar sheqerin në gjak, duke krijuar kushte para diabetit edhe tek të rinjtë dhe të rriturit e shëndetshëm, sipas një studimi të ri shkencor amerikan.

Studimi tregon se mungesa e gjumit mund të rrisë nivelet e acideve yndyrore të lira në gjak. Diçka aq e thjeshtë sa gjumi i mjaftueshëm mund të ndihmojë në trajtimin e epidemisë globale të diabetit dhe obezitetit, sipas studiuesve.

Studiuesit, të udhëhequr nga asistent profesor i mjekësisë Ezra Tazali i Universitetit të Çikagos, i cili bëri publikimin përkatës në revistën “Diabetologia” të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit, studiuan në laborator 19 meshkuj të shëndetshëm të moshës 18 deri në 30 vjeç.

Vullnetarët, pas tre netëve të njëpasnjëshme me vetëm katër orë gjumë, treguan një rritje prej 15% deri në 30% të nivelit të acideve yndyrore në gjakun e tyre, duke rezultuar që hormoni insulinë në trupin e tyre kishte një aftësi të reduktuar 23% për të rregulluar gjakun e tyre. sheqer . Edhe pse vetë nivelet e sheqerit nuk u ndikuan, kjo rritje e rezistencës ndaj insulinës është një shenjë e para-diabetit, i cili gradualisht mund të zhvillohet në diabet të rregullt.

Në të kaluarën, studime të tjera kanë treguar se ekziston një lidhje midis pagjumësisë, shtimit në peshë dhe shfaqjes së diabetit të tipit 2.

Studimi i ri vjen për të konfirmuar këtë korrelacion dhe për të hedhur më shumë dritë mbi mekanizmin përkatës biologjik.

Acidet yndyrore të lira janë një burim i rëndësishëm energjie për trupin. Por kur niveli i tyre mbetet vazhdimisht i ngritur, atëherë ky është tregues i prirjes ndaj diabetit, obezitetit apo sëmundjeve kardiovaskulare.

SHKARKO APP