Apple paralajmëron për defekte sigurie për iPhone, iPad dhe Mac

Apple zbuloi dobësi serioze të sigurisë për iPhone, iPad dhe Mac që mund t’i lejojnë sulmuesit të marrin kontrollin e plotë të këtyre pajisjeve.Shpjegimi i Apple për cenueshmërinë do të thotë që një haker mund të ketë “qasje të plotë të administratorit” në pajisje. Kjo do të lejonte ndërhyrës të imitojnë pronarin e pajisjes dhe më pas të ekzekutojnë çdo softuer në emrin e tyre, tha Rachel Tobac, CEO e SocialProof Security.

Ekspertët e sigurisë kanë këshilluar përdoruesit të përditësojnë pajisjet e prekura iPhone6S dhe modelet e mëvonshme; disa modele të iPad, duke përfshirë gjeneratën e 5-të dhe më vonë, të gjitha modelet iPad Pro dhe iPad Air 2; dhe kompjuterë Mac që përdorin MacOS Monterey. E meta prek edhe disa modele iPod. Apple nuk tha në raportet se si, ku dhe nga kush u zbuluan dobësitë.

Në të gjitha rastet, ai citoi një studiues anonim. Kompanitë tregtare spyware si Grupi NSO i Izraelit janë të njohura për identifikimin dhe përfitimin e të metave të tilla, duke i shfrytëzuar ato në malware që infektojnë fshehurazi telefonat inteligjentë të objektivave, sifonojnë përmbajtjen e tyre dhe vëzhgojnë objektivat në kohë reale, raporton news.sky.

NSO Group është futur në listën e zezë nga Departamenti i Tregtisë i SHBA. Spyware-i i tij dihet se është përdorur në Evropë, Lindjen e Mesme, Afrikë dhe Amerikën Latine kundër gazetarëve, disidentëve dhe aktivistëve të të drejtave të njeriut. Studiuesi i sigurisë Will Strafach tha se nuk kishte parë asnjë analizë teknike të dobësive që Apple sapo ka rregulluar. Kompania ka pranuar më parë të meta të ngjashme serioze dhe, në atë që Strafach vlerësoi të ishte ndoshta një duzinë rastesh, ka vënë në dukje se ishte në dijeni të raporteve se vrima të tilla sigurie ishin shfrytëzuar.

SHKARKO APP