Ja se si policia arrin të lexojë mesazhet tona në Whatsapp

Chatcontrol mund të presë, tani për tani. Ministrat e 27 vendeve anëtare kanë shtyrë edhe një herë ligjin e diskutueshëm evropian, i cili kërkon që sistemet më të njohura të mesazheve si Whatsapp të prezantojnë një skanim automatik të detyrueshëm të mesazheve për të identifikuar çdo material pornografik për fëmijë. Ky skanim bazohet në inteligjencën artificiale, e cila më pas i dërgon raportet autoriteteve gjyqësore të vendeve individuale të BE-së. Për kundërshtarët e ligjit, ai është një mjet shumë i rrezikshëm i mbikëqyrjes masive. Prandaj ka ndarje mes shteteve anëtare: Italia është në favor, Franca është në dyshim, Gjermania është kundër.

Në një datë të mëvonshme

Të enjten (20 qershor) fronti i gjerë kundër Chatcontrol “festoi” një tjetër shtyrje të qeverive kombëtare. Presidenca belge e Këshillit të BE-së ishte përpjekur të shtrëngonte dorën duke vendosur në rend dite votimin e ligjit. Por duke pasur parasysh mosmarrëveshjet politike dhe presionin nga aktivistët e privatësisë, votimi u shty për një datë të mëvonshme.

Është shtyrja e dytë e këtij diskutimi në dy ditë, por sipas një diplomati të BE-së të kontaktuar nga faqja holandeze Hln “ky mbetet një prioritet i rëndësishëm” për BE-në. Për momentin, një datë e re në të cilën do të rifillojë ky diskutim nuk është bërë e ditur. Por ka të ngjarë, në këtë pikë, që të kujdeset presidenca hungareze, e cila do të marrë stafetën belge në krye të Këshillit më 1 korrik.

Rregullorja “Chatcontrol”

Propozuar në vitin 2022 nga Komisionerja Suedeze për Çështjet e Brendshme, Ylva Johansson, emri zyrtar i ligjit do të ishte “Rregullorja e Abuzimit Seksual të Fëmijëve”, por ajo është riemërtuar nga politikanët dhe mediat me emërtimin “Rregullorja e Chatcontrol”.

Pika më e diskutueshme e tekstit përfshin skanimin sistematik përmes inteligjencës artificiale të mesazheve të dërguara midis përdoruesve dixhitalë në kërkim të përmbajtjes që dokumenton abuzimin seksual të të miturve ose shpërndarjen e pornografisë së fëmijëve. Me fjalë të tjera, do të përfshinte “thyerjen” e kriptimit nga fillimi në fund që ka garantuar sigurinë e të dhënave dhe bisedave të përdoruesve të platformave të mesazheve të çastit (si Whatsapp, Signal, Messenger, etj.) për vite me radhë.

Sipas kritikëve të ligjit, një front i larmishëm që përfshin parti politike kombëtare, eurodeputetë, shoqata sektoriale dhe ekspertë të ndryshëm dixhitalë, ka çështje të mëdha kritike në kuadrin e ri rregullator, i cili do të sakrifikonte privatësinë dhe sigurinë e përdoruesve pa marrë as rezultatet e pritura në drejtim të luftimit të krimit. Teknologjia mbi të cilën do të bazohej rregullorja Chatcontrol do të ishte në fakt “e pabesueshme”, domethënë, nuk do të garantonte zbulimin e të gjithë materialeve të paligjshme, por, përkundrazi, mund të çonte në akuzimin e padrejtë të përdoruesve. Për më tepër, dispozita do të dobësonte garancinë e sigurisë të ofruar nga kriptimi nga fillimi në fund, duke hapur derën për një mal me të dhëna të ndjeshme ndaj hakerëve dhe aktorëve armiqësorë shtetërorë dhe joshtetërorë.

Kompromisi nuk mjafton

Nëse fillimisht propozimi përfshinte skanimin e të gjitha mesazheve dhe përmbajtjeve multimediale të shkëmbyera nga përdoruesit në këto platforma, kompromisi i arritur majin e kaluar nga presidenca belge e BE-së parashikonte (ndër të tjera) përjashtimin e skedarëve audio nga sitë dixhitale. Si rezultat, vetëm përmbajtja vizuale dhe lidhjet e ndara për mesazh do të binin nën radarin e skanimit të automatizuar dhe njerëzor nga autoritetet.

Ky modifikim dukej se kishte fituar masën e mbështetjes nga qeveria franceze, por me sa duket nuk mjaftoi. Negociatat e mëtejshme midis shteteve anëtare tani do të ishin të nevojshme, raporton Hln, duke cituar një diplomat evropian, sipas të cilit mbetet dëshira për të “vazhduar bisedimet në një atmosferë të qetë”. Për më tepër, vetë qeveria franceze duket e destinuar të ndryshojë ngjyrën politike brenda pak javësh, duke pasur parasysh fitoren e mundshme të së djathtës ekstreme transalpine në zgjedhjet legjislative në fund të muajit, kështu që diskutimi mund të bëhet edhe më i ndërlikuar.

SHKARKO APP