Mbreti që nuk mundi të gjente një trashëgimtar të fronit

Mbreti Henri i VIII i Anglisë la një shenjë në histori me luftën e tij për të pasur një djalë, dhe jo me sukseset e tij. Mbreti po kërkonte një pasardhës të fronit, por fati nuk ishte me të. Ai mbretëroi nga 1509 deri në 1547.

Koha e mbretit Henri në pushtet u përcaktua nga një gjë: dëshpërimi i tij për një trashëgimtar mashkull. Duke ndjekur këtë qëllim, Henri u martua me gjashtë gra gjatë mbretërimit të tij 38-vjeçar dhe braktisi ose urdhëroi vdekjen e grave të tyre, të cilat ai mendonte se nuk mund të plotësonin dëshirën e tij gjithëpërfshirëse për të pasur një djalë.

Pasi mbreti vdiq në 1547, Eduardi 9-vjeçar mori fronin, por më vonë u sëmur dhe froni i kaloi një motre tjetër, Marisë. Pas vdekjes së Eduardit VI, Maria mbretëroi nga 1553 deri në 1558. Një katolike, Maria është e njohur për lidhjen e qindra protestantëve në shtyllë, duke i dhënë asaj pseudonimin “Bloody Mary”.

Kur Maria vdiq në vitin 1558, ishte gjysmë motra e saj protestante Elizabeth ajo që u ngjit në fron. Mbretëresha Elizabeth sundoi në mënyrë të famshme Anglinë për 45 vjet, një periudhë e quajtur “Epoka e Elizabeth”. Si motra dhe babai i tij, ai nuk mund të linte një trashëgimtar biologjik.

SHKARKO APP