Me sytë gati nga qielli: Ku dhe kur do të shfaqet eklipsi i “Unazës së zjarrit”

Eklipsi i parë diellor i vitit 2021 do të jetë i dukshëm në Hemisferën Veriore të enjten (10 qershor) në mëngjes.

Eklipset diellore ndodhin kur hëna lëviz drejtpërdrejt midis diellit dhe Tokës, duke hedhur një hije në planetin tonë dhe duke bllokuar të paktën pak nga drita e diellit.

Eklipsi “unaza e zjarrit” do të shihet më mirë nga banorët e pjesëve të Kanadasë, Grenlandës dhe Rusisë veriore, sipas NASA.

“Nuk do të duket si dielli i rregullt”, tha për Space.com Jackie Faherty, një astrofizikane në Muzeun Amerikan të Historisë Natyrore në New York City.

Eklipsi i pjesshëm i së enjtes do të duket si “Ylli i Vdekjes” është para diellit ndërsa po lind “, tha ajo, duke iu referuar armës hapësinore me madhësi hëne nga” Star Wars “.

NASA gjithashtu paralajmëron që përdorimi i syzeve speciale të eklipsit do të jetë i nevojshëm për të shmangur kërcënimin e verbërisë.

Ngjarja do të zgjasë për rreth një orë e 40 minuta, me fazën e “unazës së zjarrit” që zgjat pothuajse katër minuta në çdo pikë përgjatë rrugës vjetore të eklipsit diellor.

Sipas NASA, hëna e re do të jetë e dukshme në 6:53 të mëngjesit. Hëna do të bllokonte rreth 80% të diellit ndërsa lind në 5:42 të mëngjesit, duke u ngritur më lart dhe përfundimisht duke përfunduar rreth orës 6:29 të mëngjesit.

Eklipsi diellor i ardhshëm dhe i fundit i vitit do të ndodhë më 4 dhjetor, me tërësinë e dukshme vetëm nga Antarktida dhe Afrika e Jugut.

NASA do të fillojë mbulimin me video në YouTube në 5 të mëngjesit dhe Teleskopi Virtual me bazë në Itali gjithashtu do të transmetojë ngjarjen në të njëjtën kohë. Eklipsi tjetër total diellor i dukshëm nga SHBA do të jetë më 8 Prill 2024.

SHKARKO APP