SHBA miraton medikament të ri për sëmundjen e Alzheimerit

Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA (FDA) miratoi të hënën ilaçin Aducanumab të kompanisë Biogen për trajtimin e sëmundjes së Alzheimerit.

Aducanumab shënjestron shkakun themelor të Alzheimerit – formës më të zakonshme të demencës – dhe jo simptomat e tij.

Aducanumab medikamenti i parë që miratohet për në 20 vitet e fundit, duke hapur kështu rrugën që të përdoret në Mbretërinë e Bashkuar .

Alzheimeri është një çrregullim i pakthyeshëm dhe progresiv i trurit, që shkatërron ngadalë kujtesën dhe aftësitë e të menduarit e pastaj edhe aftësitë për të kryer detyra të thjeshta.

FDA tha se kishte “prova thelbësore se aducanumab zvogëlon pllakat beta amiloide në tru” dhe se kjo “ka të ngjarë të parashikojë përfitime të rëndësishme për pacientët”.

Mbi 30 milionë njerëz në të gjithë botën mendohet se vuajnë nga Alzheimeri – shumica e tyre mbi 65 vjeç.

“Sëmundja e Alzheimerit është një sëmundje shkatërruese, që mund të ketë një ndikim të thellë në jetën e njerëzve të diagnostikuar, si dhe të dashurve të tyre”, tha Patrizia Cavazzoni, drejtoreshë e Qendrës për Vlerësimin dhe Kërkimin e Barnave, pranë FDA-së.

Aducanumab u miratua me procedurë të përshpejtuar, e cila mund të përdoret për ilaçet për sëmundje serioze ose kërcënuese për jetën./BBC/ 

SHKARKO APP