Të hënën nis shkolla, po a duhet të postojnë prindërit foto të fëmijës në ditën e parë?

Nisja e shkollës nuk është thjesht rinisja e përgjegjësive, mësimeve, orareve, provimeve, por edhe eveniment. Pavarësisht ankthit të fëmijëve, prindërit të emocionuar nuk harrojnë të shkrepin fotot për kujtim dhe më pas t`i shpërndajnë edhe në rrjete sociale. Gabim!

Një ekspert i sigurisë dixhitale thotë se postimi i këtyre fotove në internet hap derën për shqetësimet e sigurisë në internet.

Yaron Litwin, Ekspert i Sigurisë Dixhitale dhe Drejtor i Marketingut në Canopy, një aplikacion i kontrollit prindëror që përdor inteligjencën artificiale për të filtruar faqet në internet për fotografi dhe video të papërshtatshme, bën thirrje për rreziqet e mundshme të shpërndarjes së fotografive të fëmijëve në internet, si vjedhja e identitetit ose pedofilët.

“Anët negative të një postimi të tillë fillojnë me potencialin për sikletin e fëmijës më vonë në jetë dhe pakënaqësinë që rezulton që kjo mund të krijojë ndaj prindit përgjegjës. Por vjedhja e identitetit është gjithashtu një kërcënim shumë real kur informacionet dhe fotografitë u prezantohen pa mundim kriminelëve në internet”, vazhdon ai.

“Një rrezik më alarmant është se fotot do të bëjnë rrugën e tyre te pedofilët, të cilët madje mund të përdorin ngjashmërinë e fëmijës në pornografinë e gjeneruar nga AI, një fenomen i kohëve të fundit që po përhapet gjerësisht në internet”, shton ai.

Kur bëhet fjalë për ndarjen e fotove të ditës së parë të shkollës në internet, Litwin thotë se është e rëndësishme që prindërit ‘të shqyrtojnë me kujdes çdo foto përpara se ta ngarkojnë atë.’

“A zbulon shumë informacione, duke përfshirë imazhet në sfond dhe tabelat e rrugëve që mund të zbulojnë vendndodhjen tuaj? A mund ta vërë në siklet fëmijën tim tani apo më vonë në jetë?”, ai u sugjeron prindërve të pyesin veten përpara se të postojnë.

“Jini shumë të kujdesshëm ndaj cilësimeve tuaja të privatësisë, duke kufizuar listën e njerëzve që mund të shikojnë fotot”, sugjeron më tej.

SHKARKO APP