Home ShendetI Simptomat më ...

Simptomat më pak të njohura të diabetit

33
0

Diabeti është një nga sëmundjet më të shpeshta që mund të haset si tek moshat e reja ashtu edhe tek të rriturit.

Ndërsa është më e lehtë të diagnostikosh diabetin e tipit 2 me simptoma të zakonshme, diagnoza e prediabetit, është më e vështirë.

Prediabeti njihet si një sëmundje që rezulton në diabet në fazat e mëvonshme, nuk shfaq simptoma serioze në fazat e hershme dhe mund të trajtohet nëse zbulohet herët.

Simptomat klasike të diabetit janë: Urinim i tepërt, pirja e tepërt e ujit, ngrënia e tepërt ose humbja e oreksit, dobësia, lodhja e lehtë, tharja e gojës dhe urinimi gjatë natës.

Natyrisht, duhet mbajtur parasysh se një simptomë mund të ketë më shumë se një shkak.

Nëse këto simptoma janë për shkak të diabetit duhet të hetohen.

Nëse ankesat përparojnë, mund të shfaqen simptoma të ketoacidozës diabetike (e njohur zakonisht si koma diabetike) si dhimbje barku, ngërçe, gulçim dhe konfuzion.

Simptomat më pak të zakonshme të diabetit janë; turbullim i shikimit, humbje peshe e pashpjegueshme, infeksione të vazhdueshme, infeksione mykotike të përsëritura dhe kruajtje të pashpjegueshme.

Pacientët që nuk shfaqin simptoma serioze të diabetit, niveli i glukozës në plazmën e të cilëve është më i lartë se normalja, por që nuk plotësojnë kriteret diagnostikuese të diabetit, diagnostikohen me prediabet.

Kjo sëmundje është e trajtueshme kur diagnostikohet herët, por diabeti bëhet i pashmangshëm kur diagnoza e tij vonohet.

Një studim i kryer nga Departamenti Amerikan i Shërbimeve Shëndetësore Parandaluese në gusht 2021 shënon një ndryshim të madh në krahasim me studimin e vitit 2015.

Ka ulur moshën e shqyrtimit për para-diabetin dhe diabetin e tipit 2 për të rriturit që nuk kanë simptoma që i atribuohen diabetit, por janë mbipeshë ose obezë, nga 40 në 35 vjeç.

Sipas udhëzimit, i cili rekomandon që të rriturit që nuk kanë simptoma të diabetit, por janë mbipeshë ose obezë, duhet të kontrollohen në moshën 40 vjeçare.

Sipas raportit të Statistikave Kombëtare të Diabetit Amerikan, CDC (Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve) vlerëson se në vitin 2020, shkalla e diabetit në popullatën e rritur që jeton në SHBA është 13% dhe shkalla e prediabetit është 34.5%.

Në këtë rast, është e një rëndësie të madhe identifikimi i pacientëve në periudhën paradiabetike dhe është e nevojshme të tentohet të parandalohet efektivisht diabeti.

LAJMET KRYESORE

Të përzgjedhura

Më shumë nga Shendeti

Më shumë nga Shendeti

Lajmet e Fundit

Te Fundit