Për herë të parë në Samitin e G7, ja pse liderët botërorë kërkuan këshilla nga Papa Françesku

Pas një dite të parë rraskapitëse duke diskutuar se si të financohet një luftë e zgjatur kundër një diktatori autoritar, udhëheqësit e G7-ës në Pulia më pas iu drejtuan për këshilla dikujt që këmbëngul se ai është i pagabueshëm dhe për masën e mirë mendon se Ukraina duhet të ketë guximin për të valëvitur flamurin e bardhë. Normalisht kur një 87-vjeçar që pretendon pagabueshmëri shfaqet në derën tuaj, instinkti është t’i jepni një filxhan çaj dhe t’i telefononi në heshtje shërbimet sociale. Por kur 1.3 miliardë njerëz të tjerë, përfshirë zonjën tuaj, besojnë se ai është me të vërtetë i pagabueshëm, dinamika ndryshon disi.

Papa Françesku, i ftuar nga kryeministrja e devotshme katolike dhe italiane Giorgia Meloni, u përshëndet ngrohtësisht kur arriti në majën e Mamonit, klubi G7 i vendeve të pasura perëndimore. Edhe nëse G7 është mësuar të dëgjojë profecitë e ekonomistëve, ai është lideri i parë fetar që merr pjesë në këtë ngjarje dhe që jep parashikimin e tij për atë që do të presë e ardhmja.

Me një plan kurioz, ai mbërriti pasi takoi 100 komedianë botërorë në Vatikan. Jo vetëm që ai iu drejtua G7 kolektivisht, por ai u shfaq me një operacion të frikshëm diplomatik. Për Joe Biden duhet të ketë pasur një lidhje të veçantë. Biden është presidenti i dytë katolik i SHBA-së dhe ai, ashtu si Papa, ndiqet nga thashethemet e pahijshme se ai duhet të japë dorëheqjen, përpara se mrekullia e botës së përtejme ta arrijë.

Papa Françesku nuk kishte ardhur kryesisht për të predikuar rreth NATO-s në derën e Rusisë, apo pse Izraeli mund të tregonte më shumë përmbajtje në Gaza, qëndrime që ai ka marrë kohët e fundit. Ai ishte në samit për të folur për të ardhmen dhe – duke pasur parasysh zgjedhjet akute që kërkon gjithmonë e tashmja – liderëve botërorë nuk u pëlqen asgjë më shumë se të diskutojnë për të ardhmen.

Në të vërtetë aftësia për të përsiatur mbi një të ardhme të panjohur shpesh është marrë si vulë e vërtetë e burrë shteti të urtë, në krahasim me politikanin egër. Shumica e liderëve që respektojnë veten i spërkasin fjalimet e tyre me largpamësi në lidhje me  etikën e AI dhe se si ajo është një test për qeverisjen globale. Rishi Sunak mbajti samitin e parë në botë për sigurinë e AI që çon në Deklaratën Bletchley në tetor 2023.

OKB-ja ka një bord këshillues ekspertësh të AI që lëshoi ​​një raport të përkohshëm në dhjetor dhe, në maj 2023 nën presidencën japoneze, udhëheqësit e G7 nënshkruan diçka të quajtur disi në mënyrë dekurajuese Procesi i Hiroshimës. Kjo nga ana tjetër ka çuar në Parimet Udhëzuese Ndërkombëtare të Procesit të Hiroshimës për organizatat që zhvillojnë sisteme të avancuara AI. Kjo përmban 11 parime të nivelit të lartë, asnjëri prej të cilëve nuk ka ndonjë qëndrim ligjor dhe ndonjëherë i mungon specifika.

Qeverisja globale me nxitim po shkon drejt AI. BE-ja, e cila nuk është asnjëherë e ngadaltë për të rregulluar në fushën dixhitale, ka miratuar një akt që kërkon të rregullojë AI në BE për të siguruar që ajo të jetë “në përputhje me të drejtat e njeriut, integritetin demokratik dhe sundimin e ligjit”. Kanadaja po ndjek gjerësisht shembullin. Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA po tregohen më pak përshkruese.

Por si përshtatet Papa në këtë sixhade lara-lara?

Meloni e ka përshkruar AI si “sfida kryesore me të cilën përballemi, antropologjikisht, ekonomikisht, produktivisht dhe socialisht”. Por ajo i është bashkangjitur Papës, pjesërisht sepse vetë Papa mbështetet në mendimin e një frati françeskan Paolo Benanti – i cili nga ana tjetër është bërë qendror në mendimin e saj, duke u paraqitur si këshilltar i saj në takimet me titanët si Bill Gates. .

Benanti është i aftë të shpjegojë se si teknologjia mund të ndryshojë botën, “me njerëzit që ia lënë fuqinë e zgjedhjes një algoritmi që na njeh shumë mirë”. “Disa njerëz e trajtojnë inteligjencën artificiale si idhuj, si orakuj, si gjysmëperëndi. Rreziku është se ata delegojnë mendimin kritik dhe fuqinë vendimmarrëse këtyre makinave.”

AI ka të bëjë me zgjedhjet. Ai thekson: “Tashmë disa dhjetëra mijëra vjet më parë, klubi mund të kishte qenë një mjet shumë i dobishëm ose një armë për të shkatërruar të tjerët…” Italianët, jo pionierë në teknologji, paralajmërojnë se AI parafytyron një botë në të cilën përparimi nuk optimizon aftësitë njerëzore, por i zëvendëson ato.

Në të kaluarën, ky zëvendësim kishte të bënte kryesisht me punën fizike, në mënyrë që njerëzit t’i përkushtoheshin punës konceptuale. Tani është vetë intelekti që rrezikon të zëvendësohet. “Bota do të përballej me rreziqe të mëdha nëse do t’i konsideronim këto zona si të lira e pa rregulla,” paralajmëroi Meloni. Frati i cili thuri frazën algor-etikë që përdor Meloni, është autor i një Homo Faber, një ekspoze e lehtë teologjike e gjendjes tekno-njerëzore dhe është i palodhur në faktin se çdo aspekt i ekzistencës sonë ndërmjetësohet ose zbatohet teknologjikisht. .

Ai gjithashtu drejton një situatë mënjanë si spin doktor i Papës, duke shpjeguar: “Ky pontifikat u hap me Lampedusën, çështjen e migrantëve, vazhdoi me enciklikën Laudato mbi mjedisin dhe ndryshimet klimatike, dhe tani trajton inteligjencën artificiale. Kjo tregon ndjeshmërinë e Papës ndaj çështjeve kufitare, sfidave me të cilat po përballet njerëzimi. Françesku lexon shenjat e kohës.” Nëse ai ka mendjemprehtësinë, nuk është për t’u habitur që ai kërkohet kaq qartë nga liderët botërorë në kërkim të drejtimit.

SHKARKO APP